Meny

Hareide åpner for å droppe reservasjonssaken

Hareide har vært hardt presset om reservasjonsretten. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs vilje til å droppe forslaget om legereservasjon med forbehold er et tydelig tegn på at regjeringen er på defensiven, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Hareide sier til avisen at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

– KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sier KrF-lederen.

Hvordan disse hensynene blir sikret, er Hareide nå villig til å se på. Ett alternativ kan være å droppe hele reservasjonsforslaget fra helseminister Bent Høie (H) hvis andre løsninger ivaretar både hensynet til kvinnen og legen.

Les også: Kamp mot reservasjonsretten fra alle kanter

Hva som kan bli løsningen, er KrF-lederen derimot ikke villig til å svare på.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på alternativene nå. Det gjør jeg i dialog med regjeringen og Legeforeningen, sier Hareide.

Det er under en uke til høringsfristen om reservasjonsordning for fastleger går ut, engasjementet har vært rekordstort og et stort flertall har uttalt seg negativt til forslaget.

Etter at høringen er avsluttet, vil regjeringspartiene og KrF sette seg ned for å finne en løsning, forteller Hareide.

Lysbakken vil diskutere saken på nytt

KrFs vilje til å droppe forslaget om legereservasjon med forbehold er et tydelig tegn på at regjeringen er på defensiven, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Dette er et veldig tydelig tegn på at KrF og regjeringspartiene nå er på defensiven, sier Lysbakken til NTB.

Han oppfordrer dem til å diskutere saken på nytt.

– Nå mener jeg de bør slutte å snakke om reservasjonsmulighet og begynne å diskutere en retrettmulighet i stedet, sier Lysbakken.

SV-lederen råder Hareide til å utnytte situasjonen.

– For KrF vil det være mulig å droppe kravet, frigjøre løftet Solberg har gitt og heller benytte anledningen til å få gjennomslag for andre verdisaker som er viktige for partiet, mener Lysbakken.

– Gledelig

Venstre mener det er gledelig dersom KrF gjør alvor av ideen om å droppe reservasjonsrett mot at legenes samvittighetshensyn ivaretas på andre måter.

– Det er gledelig dersom KrF lar hensynet til den svake part i abortsaker, pasientene, gå foran hensynet til et lite mindretall av leger, sier Ketil Kjenseth (V), som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus