Kripos får refs for skremmebilder av MC-miljøet

Oslo tingrett har avgjort at hovedkvarteret til Hells Angels i Oslo ikke skal inndras. Ifølge dommen må klubben betale en bot på 750.000 kroner. Her er aktor Carl Graff Hartmann på rettsbefaringen i Hells Angels' hovedkvarter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Oslo tingrett har avgjort at hovedkvarteret til Hells Angels i Oslo ikke skal inndras. Ifølge dommen må klubben betale en bot på 750.000 kroner. Her er aktor Carl Graff Hartmann på rettsbefaringen i Hells Angels' hovedkvarter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Oslo tingrett mener Kripos farer med rene skremmebilder av MC-miljøet, ifølge advokat John Christian Elden. Hells Angels får beholde hovedkvarteret, ifølge en dom som falt torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten mener Kripos fremstiller Hells Angels i Norge på en stigmatiserende måte uten noen form for kvalitetssikring av påstandene knyttet til organisasjonen.

«Det legges i stor grad vekt på mer enn ti år gamle forhold i Sverige og Danmark – land der konfliktnivået har vært og kanskje er vesentlig høyere enn i Norge, og det skilles heller ikke mellom situasjonen under MC-krigen og nå», skriver tingrettsdommer Finn Haugen.

Riktignok blir Hells Angels dømt for flere brudd på våpenloven, men ingen enkeltpersoner blir domfelt og eiendomsselskapet til klubben blir ikke holdt ansvarlig. Klubben ilegges en bot på 750.000 kroner, mens påtalemyndigheten la ned påstand om bot på 1 million kroner.

Elden, som har vært HAs forsvarer i saken, er mest opptatt av at retten synes å ta et oppgjør med måten Kripos fremstiller MC-miljøet på.

– Retten bruker et helt kapittel på dette og fastslår at Kripos driver med manipulering overfor kommunene som vil bekjempe MC-klubbene. Ifølge domstolen bruker politiet utdatert og utenlandsk materiale for å skape et skremmebilde som det ikke er dekning for i Norge, sier han til NTB.

Les også: Kripos-sjef får kritikk: Tiet om styreverv i HA-advokats firma

Store mengder våpen

Forsvarsadvokaten «tar til etterretning» at Hells Angels er dømt for oppbevaring av våpen i klubbhuset som Kripos ønsket å inndra. Ved fire anledninger de siste årene har politiet funnet våpen inne i eller like på utsiden av den inngjerdede bygningen på Alnabru.

Ved to tilfeller ble til sammen 15 skytevåpen funnet gjemt på ulike steder i huset, men ikke på et eneste våpen ble det funnet fingeravtrykk eller DNA. Påtalemyndigheten tok derfor ut tiltale mot selskapet Capitol Eiendom og foreningen Hamcon (Hells Angels MC Oslo Norway).

– Jeg er fornøyd med at klubben er dømt for våpenoppbevaringen. Tingretten har ment at Capitol Eiendom ikke kan holdes ansvarlig for dette. Jeg vil nå bruke de to ukene jeg har på å vurdere om jeg skal anke over det, sa aktor i saken, statsadvokat Carl Graff Hartmann, til NTB torsdag ettermiddag.

Retten er bekymret

Selv om retten valgte å ikke inndra eiendommen, fremgår det av dommen at den «ser med en viss bekymring på at det er i ferd med å bli etablert overnattingsmuligheter på eiendommen for et såkalt crew på cirka fem yngre personer.»

Tingrettsdommeren skriver at «disse ikke har historien med seg og vil ikke ha de samme motforestillinger som de eldre, ordinære medlemmene og kan derfor oppfatte det som status å bringe ulovlige våpen inn på eiendommen.»

– Jeg ser at retten skriver at inndragning av eiendommen ikke er påkrevd for å hindre fremtidig overtredelse av våpenloven. Samtidig uttrykker den bekymring for at personer med tilknytning til stedet kan komme til å ta med seg ulovlige våpen inn på eiendommen. Retten setter disse to elementene opp mot hverandre, bemerker Graff Hartmann.

Retten påpeker at det nå er et ansvar for ledelsen i Capitol Eiendom å bidra til at våpen ikke igjen oppbevares på eiendommen.

– Om – og eventuelt når og under hvilke forutsetninger – fremtidig inndragning av huset kan bli aktuelt, tar denne retten ikke standpunkt til, heter det.

Personvernpolicy