Meny

Punktum satt i rettslig strid om Treholt-opptak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesteretts ankeutvalg har avvist påtalemyndighetens siste anke i spørsmålet om innsyn i lydopptakene fra straffesaken mot Arne Treholt i 1985.

Dermed er punktum satt i den rettslige striden, fastslår Norsk Redaktørforening.

Selve lydbåndene ble frigitt tidligere i år, og den siste runden i Høyesterett har derfor vært av en mer formell karakter.

Det var påtalemyndigheten som anket til Høyesterett. Påtalemyndigheten var uenig i den siste kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett fordi denne ga rett til innsyn i selve opplesningen av dommen, et lydopptak påtalemyndigheten mener ikke eksisterer. Høyesteretts ankeutvalg bemerker til dette at innsynsretten nødvendigvis kun gjelder materiale som faktisk finnes.

Innsynsprosessen har pågått siden 2011. I januar bestemte departementene seg for å avgradere lydopptakene fra rettssaken, med unntak for to vitneavhør. I februar avgjorde Borgarting lagmannsrett at det måtte gis innsyn også i disse. Lydopptakene er nå overlevert til pressen.

Staten er samtidig dømt til å betale sakskostnader for presseorganene som står bak innsynskravet.

Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han i 1985 ble pågrepet og dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet og løslatt i 1992 av helseårsaker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus