Meny

Arbeiderpartiet med ny landbrukspolitikk:

- Arbeiderpartiet har skjønt det!

Merete Furuberg roser Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget for ny landsbrukspolitikk. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småbrukarlagets leder Merete Furuberg er strålende fornøyd med ny Ap-politikk for landbruk som ble presentert i Oslo torsdag. Også Forbrukerrådet gratulerer.

Arbeiderpartiet lover nå jordbruksoppgjør i årene framover som viderfører en av de beste jordbruksavtalene sett fra bøndenes side, det som ble inngått i de rødgrønnes siste år, 2013.

Det slo Arbeiderpartiets næringspolitiske talskvinne Else-May Botten, finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre og landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget fast da de torsdag offentliggjorde partiets nye landbrukspolitiske plattform.

Les også: - Bygg landbrukspolitikken på kunnskap, ikke ideologi!

Støre: – Ny vekkelse i Ap?

– Er dette en ny landbrukspolitisk vekkelse for Ap? innledet Støre, som i sin fortid som utenriksminister var sentral i å forhandle om det norske importvernet for landbruk i Verdens handelsorganisasjon WTO.

– Nei. Dette er kjernen i Arbeiderpartiets politikk. Vi skal ha et landbruk som leverer økt matproduksjon. Det handler om å ta på alvor Norge med en voksende befolkning. Dette er et tema som berører livene til alle i Norge, ikke bare dem som er i næringa, framholder Støre.

– De som satser i denne næringa, tar lange beslutninger. Vi politikere må kunne se unge mennesker i øynene og si at dette skal du kunne satse på. Ap er for utvikling, men ikke utvikling med brå endringer, fortsetter han.

– Vi ønsker en vitalisering og økt produksjon i norsk landbruk. Vi ser dette også som en politikk for utvikling av hele landet. Det er ikke ønskelig at det skal være et ensidig trykk på befolkningsvekst i de store byene, sier Støre.

Les også: Smil før storm i jordbruksoppgjøret

Begeistring rund baut

Saken fortsetter under bildetUtfordring for Sylvi Listhaug: Både Bondelagets leder Nils T. Bjørke (til venstre), direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Landbruk, leder Merete Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget, Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet og leder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NNN, hadde godord å komme med til Ap's nye landbruksplattform. Foto: Thomas Vermes.Utfordring for Sylvi Listhaug: Både Bondelagets leder Nils T. Bjørke (til venstre), direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Landbruk, leder Merete Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget, Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet og leder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NNN, hadde godord å komme med til Ap's nye landbruksplattform. Foto: Thomas Vermes.

Plattformen vakte begeistring både hos Forbrukerrådet, bondeorganisasjonene, NHO Mat og Landbruk og fagforbundet NNN, som organiserer blant de 48.000 ansatte i denne industrien.

Ap vil at norsk landbruksproduksjon i Norge må økes, bøndenes inntekter likeså - samtidig som forbrukeren står i sentrum. Utspillet kommer dagen før Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag legger fram sine krav i årets jordbruksoppgjør.

- Jeg konkluderer: Arbeiderpartiet har skjønt det! utbrøt lederen i Bonde- og Småbrukarlaget, Merete Furuberg, da representanter for næringslivet og forbrukerne kommenterte plattformen.

Hun trakk fram Aps ønske om å støtte samvirket og skogbrukspolitikken som gode eksempler.

- For første gang ser jeg at Ap skriftlig sier at en vil ha fortsettelse av det jordbruksoppgjøret i 2013 ga, sa hun om målet for inntektene i landbruket.

– Flere forbruks-plusser i margen

- Det jeg ser mest fram til, er at Ap vil øke norsk matproduksjon. Det får betydning for bruken av areale. Plattformen sier at inntektsutviklingen fra 2013 skal fortsette. Det må vi merke oss. Alle var ikke like glade for 2012. Jeg tror det har skjedd noe i Ap, sa Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag.

Les hva som skjedde: Grensa ble nådd for bøndene.

I 2012 brøt som kjent bondeorganisasjonene i forhandlingene med de rødgrønne.

- Gratulerer med et godt dokument! sa Forbrukerrådets Gunstein Instefjord, som har en fortid i KrF og i Kirkens Nødhjelp.

- Jeg har notert meg flere plusser i margen. Blant annet informasjon på nett til forbrukere i form av en matportal. Lov om god handelsskikk er altfor viktig til å havne i en skuff. Vi er overbevist om at det forslaget som ligger der, er bra for forbrukere, innovasjon og produktutvikling, sa han.

Slik gikk det etter 2012-avtalen: Bøndene fikk halv inntektsvekst i 2013

Forbehold: Pelsdyr

Administrerende direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Landbruk hadde også godord:

- Fra industriperspektiv er dette et skritt opp fra den forrige stortingsmeldinga. Der ble industrien er virkemiddel for å nå målene i primærnæringa. I denne plattformen kommer det fram at industriproduksjonen også er ett mål i seg selv. Man har sett på hele verdikjeden, sa han og fortsatte:

- Det vi skal leve av i framtida, er fotosyntesen og den biologiske produksjonen. Derfor er vi glade for at dere tar fatt i den biologiske produksjonen. Plattformen setter “rimelig” mat som mål. Jeg leser ikke det som billig, men med utgangspunkt i kjøpekraften i Norge.

Lenvik hadde én innvending: Han protesterer på plattformens punkt om en styrt avvikling av pelsdyrnæringa.

Artikkelen er oppdatert

Les Arbeiderpartiets landbrukspolitiske plattform Grønn vekst

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus