Meny

Tibetanere varsler PST:

Frykter for Dalai Lamas liv i Oslo

Tibetaneres åndelige leder Dalai Lama, her på besøk i Gauhati, India, 2. februar, er elsket - men også hatet, og i livsfare i Oslo, advarer tibetanere. Foto: AP Photo/Anupam Nath/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tibetanske samfunn i Norge ber utenriksministeren, justisministeren, PST og Oslopolitiet om å verne Dalai Lama mot angrep fra Shugden-sekt i Oslo.

Det Tibetanske samfunn i Norge har kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste, PST, med advarsel om at nobelprisvinner og tibetaneres åndelige leder, Dalai Lama, kan bli utsatt for angrep under sitt opphold i Oslo 7. til 10. mai.

De, sammen med arrangementskomiteen for besøket til Dalai Lama - Karma Tashi Ling buddhistsamfunn, Den Norske Tibet-komité og Buddhistforbundet har skrevet til Utenriksdepartementet og Justisdepartementet og bedt om nødvendige sikkerhetstiltak for Hans Hellighet.

Les også: – Patetisk at Norge vil ydmyke seg selv

«Reelle trusler for sikkerheten»

«Med bakgrunn i trusselvurdering utarbeidet av den tibetanske eksilregjerningens etterretning (som blir delt med PST og Oslopolitiet) er det vår oppfatning at det foreligger reelle trusler for sikkerheten til HH Dalai Lama og hans reisefølge, både generelt og spesifikt under besøket i Oslo.», skriver arrangementskomiteen til departementene.

PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken bekrefter overfor ABC Nyheter at PST har laget en trusselvurdering rundt Dalai Lamas besøk, som er sendt til Oslopolitiet. Han vil ikke opplyse noe om innholdet i den.

Frykt for Shugden-bevegelse

Det er en bevegelse kalt Shugden, som er årsak til frykten for Dalai Lamas liv og helse. I brevet til justis- og utenriksministrene minner Det Tibetanske samfunn i Norge om at flere medlemmer av Shugden-gruppa ble fengslet av indisk politi for å ha drept en fremtredende tibetansk buddhistlærer og hans elever i Dharamsala i 1997.

- Dette er en sekt som tyr til ekstreme handlinger. De vil dyrke noe som er i strid med Buddhas lære. Dalai Lama har sagt at de får praktisere hva de vil, men at det ikke er i tråd med buddhismen, sier leder Tsomo Svenningsen i Den norske Tibetkomite til ABC Nyheter.

– Noen av dem er tibetanere, noen vestlige. Vi tror at Shugden blir støttet av Kina. Hvor får de ellers alle pengene fra? De reiser i store grupper, 200-300 til alle land i verden der Dalai Lama er, for å demonstrere mot ham, sier Svenningsen.

Les også: Kina advarer Norge mot Dalai Lama-besøk

Shugden planlegger markeringer

Oslo politidistrikt opplyser til ABC Nyheter at det er søkt om markeringer en rekke steder under Dalai Lamas besøk. Søker er International Shugden Community. Søknaden er fortsatt til behandling. ABC Nyheter har forgjeves prøvd å komme i kontakt med kontaktpersonen.

– Den falske Dalai Lama er «Den verste diktatoren i verden», heter det på International Shugden Communitys hjemmeside.

Hva med Dalai Lama og USA?

– Tibetanere sier at Shugden-bevegelsen som truer Dalai Lamas sikkerhet, støttes av Kina. Kina derimot sier Dalai Lama er en fare for Kina og er støttet av CIA. Hva sier du til det, Tsomo Svenningsen?

– Ja, det sier kineserne! Men hvorfor er de så redde for Dalai Lama? Han har ikke en lommekniv engang og bekjenner seg til Gandhis ikkevoldslinje.

– Kina sier Tibet er en del av Kina. Da må de ta hensyn til hva befolkningen selv sier. Dalai Lama sier Kina kan regjere i utenrikspolitikken, men la oss få drive vår genuine økonomi innad og la oss være i fred, svarer Svenningsen.

Mørk fortid i Tibet?

– Var ikke den genuine, tibetanske samfunnsmodellen opprinnelig et fryktelig slaveliknende system?

– Det var sikkert mange som var veldig rike, og ikke hadde respekt for menneskerettigheter. Men hva med Norge for 100 år siden? svarer Svenningsen.

– Det gir ikke grunn til å okkupere. Mao kom med militær makt i 1949 og sa «jeg skal hjelpe dere å komme ut av dette systemet. Når det har skjedd, trekker vi oss tilbake». Men kineserne forble i Tibet, fortsetter hun.

– Alle land i verden har mørke sider ved historien. Det har Tibet også. Dalai Lama prøvde å endre i Tibet da han tok over, men måtte flykte til India sammen med 100.000 tibetanere i 1959. Han har fått til en eksilregjering som praktiserer demokrati, sier Tsomo Svenningsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus