Leder i Tibetkomiteen om behandlingen av Dalai Lama:– Patetisk at Norge vil ydmyke seg selv

Patetisk av Norge: Tsomo Svenningsen (innfelt)mener Stortingets og regjeringens håndterin av Dalai Lamas besøk er verst for Norge. Foto: NTB scanpix/privat.
Patetisk av Norge: Tsomo Svenningsen (innfelt)mener Stortingets og regjeringens håndterin av Dalai Lamas besøk er verst for Norge. Foto: NTB scanpix/privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig uheldig at det offisielle Norge ikke vil ønske Dalai Lama velkommen. Det er et større problem for Norge enn for Dalai Lama, sier Tsomo Svenningsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det patetiske i Stortingets og regjeringens holdning til å motta Dalai Lama, er den norske stats ydmykelse av seg selv overfor en nobelprisvinner.

Det sier Tsomo Svenningsen, leder i Den norske Tibetkomite, til ABC Nyheter foran det planlagte oslobesøket til tibetanernes åndelige leder Dalai Lama 7. til 10. mai. Svenningsen er selv tibetaner, født og oppvokst i India, dit hennes foreldre flyktet sammen med Dalai Lama i 1959.

Stortingspresident Olemic Thommessens har som kjent nektet å møte Dalai Lama, av hensyn til Norges forhold til Kina. Det har han fått støtte til i Stortingets presidentskap også fra de øvrige partiene der, inkludert Ap og KrF.

Les også: Derfor sier han nei til Dalai Lama

– Og de feirer Grunnloven!

– Dette er under en stats verdighet – en stat som skal feire 200-årsjubileum for Grunnloven. Der står det jo respekt for menneskerettigheter, demokrati og fred nedfelt, sier Svenningsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir mye ord. Men når det gjelder å stå opp for det man tror på, skygger man unna og lar seg diktere av Kina. At regjeringen legger seg så flat for Kina, er helt patetisk, legger hun til.

Les også: Kina advarer Norge mot Dalai Lama-besøk

– Ekstrem undertykkelse

– For Dalai Lama er det ikke viktig å møte regjeringen eller ikke. Men det er noe med at han er fredsprisvinner. Alle fredsprisvinnere som kommer til Norge, blir mottatt av det offisielle Norge, sier Tsomo Svenningsen.

– I Tibet er dagens situasjon at kontrollen over befolkningen er blitt helt ekstrem. Det blir verre og verre. Amnesty rapporterer også om stadig flere menneskerettsbrudd, sier hun.

– Hittil har 131 tibetanere fra 16 år og oppover brent seg selv til døde for å få oppmerksomhet om Tibets sak.

– I en slik situasjon syns jeg Norge burde stå fram. Men selvfølgelig går økonomi og næringsliv foran menneskerettigheter, konstaterer Tsomo Svenningsen oppgitt.

Les også: Stanghelle: – Så ynkelig at det kan bli farlig