Rapport om økologisk mat snart klar

Økologisk dyrket mat er ikke nødvendigvis sunnere enn konvensjonell mat. Det viser trolig en fersk rapport fra Vitenskapskomiteen. Foto: colourbox.com.
Økologisk dyrket mat er ikke nødvendigvis sunnere enn konvensjonell mat. Det viser trolig en fersk rapport fra Vitenskapskomiteen. Foto: colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er økologisk dyrket mat sunnere enn konvensjonell mat? Det spørsmålet gir Vitenskapskomiteen for mattrygghet svar på i neste uke når en ny rapport legges fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten er den hittil største norske gjennomgangen av forskning om økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon.

VKM har på oppdrag fra Mattilsynet gjennomgått og sammenstilt forskning om økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon.

VKM har sammenlignet de to produksjonsformene og vurdert hva forskjellene har å si for plantehelse, dyrs helse og velferd og for menneskers helse.

VKM har derimot ikke vurdert hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er. Den har heller ikke vurdert konsekvenser for miljøet av økologisk produksjon sammenlignet med konvensjonell produksjon. Årsaken er at aspekter som for eksempel bærekraft og miljø ikke har vært en del av oppdraget fra Mattilsynet.

Konklusjon neste uke

– Vi blir ofte bedt om å se på noen sider av en sak. Våre vurderinger er derfor kun en del av et større bilde, sier kommunikasjonssjef Astrid Bjerkås i VKM til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor NTB opplyser Bjerkås at rapporten ikke blir lagt fram før neste uke og at VKM derfor ennå ikke kan si noe om konklusjonen. En tilsvarende rapport fra Storbritannia i 2009 konkluderte imidlertid med at det helsemessig ikke er vesentlige fordeler ved å spise økologisk mat i stedet for konvensjonell mat.

Mattilsynets seksjonssjef Are Sletta forklarer at tilsynet kun har bedt om en rapport som ser på områdene som Mattilsynet selv er tillagt myndighet. Miljømessige sider er derfor ikke medregnet.

Savner miljøvurdering

Forkjempere for økologisk mat, blant dem Regine Andersen i Oikos, mener det er feil å kun vurdere om en økologisk gulrot er sunnere enn en konvensjonell gulrot.

– Miljøeffekter er blant de viktigste argumentene for økologisk jordbruk. De handler om å ta vare på den levende matjorden, mangfoldet av insekter, fugler og andre levende vesener, om klima, energi- og ressursbruk. Økologisk jordbruk scorer høyt på slike parametre, sier hun.