Partene samordner seg i kampen mot arbeidslivskriminalitet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen, LO og NHO vil samarbeide tettere fremover for å bekjempe den stadig eskalerende arbeidslivskriminaliteten i flere bransjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) møtte onsdag ettermiddag LO-leder Gerd Kristiansen og Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, for å diskutere felles tiltak mot den kraftige økningen i arbeidslivskriminalitet de siste årene.

Bakgrunnen for møtet var et brev fra LO før påske der arbeidstakerorganisasjonen advarer mot utviklingen og ber regjeringen løfte problematikken til et høyere nivå.

Les også: Konfliktsaker i kø for Erna Solberg

Sju krav

– I løpet av noen få år har problemene eskalerte voldsomt. Det er ikke lenger bare snakk om sosial dumping, utfordringene går langt utover det og inkluderer alvorlig økonomisk kriminalitet, skatteunndragelser og annen kriminalitet. Vi kan ikke lenger bare forholde oss til Arbeidsdepartementet for å forsøke å få til et seriøst arbeidsliv. Problemet har blitt langt mer sektorovergripende, sier Kristiansen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO skisserer i brevet sju punkter for å skjerpe innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Disse inkluderer å begrense antall ledd i kontraktskjedene, endre offentlig innkjøpspraksis ved å innføre krav til fagkompetanse og bruk av lærlinger, styrking og samordning av offentlige etater og å avstå fra å liberalisere reglene for midlertidige ansettelser, slik regjeringen har varslet at den ønsker.

Les også: Erna Solberg avviser påstander om løftebrudd

– Usolidarisk

Erna Solberg sier regjeringen vil ta med seg innspillene fra LO i det videre arbeidet, og varsler allerede nå at tilsynsmyndighetene skal styrkes og samordnes i større grad fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at det trengs et partssamarbeid for å få gjort noe med seriøsiteten i deler av norsk arbeidsliv, sier hun til NTB.

Ifølge politiet finner man de verste tilfellene av arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen, renholdsbransjen, dagligvarebransjen, bilvaskbransjen og i deler av landbrukssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren ber også forbrukerne være sitt ansvar bevisst og velge bort svarte aktører.

– Det er usolidarisk både overfor det norske samfunnet og overfor de arbeiderne som jobber under slike forhold, sier hun.

Selektive tiltak

Verken Solberg eller NHO deler imidlertid LOs syn om at en oppmykning av reglene for midlertidig ansatte øker risikoen for arbeidslivskriminalitet.

– Akkurat det punktet tror jeg ikke har så mye å si i denne sammenhengen, sier Solberg.

NHO er også skeptisk til forslaget om å ved lov begrense antall ledd i kontraktene bedriftene kan inngå med ulike underleverandører.

– Problemet er definert til noen få bransjer, og det er viktig at man bruker tiltak selektiv inn mot de bransjene der behovet er størst og ikke innfører generelle virkemidler som også treffer de seriøse bedriftene og lager mer byråkrati og arbeid for dem, sier Svein Oppegaard.