Meny

Hamas og PLO enige om forsoning

Hamas' statsminister på Gazastripen, Ismail Haniyeh (i midten) ser på mens Fatah-representanten Azzam al-Ahmed (t.v.) og Hamas-utsendingen Moussa Abu Marzouq (t.h.) tar hverandre i hånden etter å ha kunngjort forsoningsavtalen mellom de to palestinske fraksjonene. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to største palestinske fraksjonene Hamas og PLO er enige om en forsoningsavtale etter flere års sterk rivalisering. Avtalen innebærer blant annet å få på plass en ny regjering innen fem uker.

Det kunngjorde Ismail Haniyeh, statsminister på den Hamas-styrte Gazastripen, på en pressekonferanse onsdag.

– Det er oppnådd enighet om at det innen fem uker skal dannes en uavhengig regjering ledet av president Mahmoud Abbas, sa Haniyeh i en TV-sendt seanse sammen med representanter fra PLO som var kommet fra Vestbredden.

Representanter for PLO og Hamas møttes til fredssamtaler tirsdag kveld og brukte altså bare få timer på å bli enige om forsoningsavtalen.

Avtalen slår også fast at det skal holdes palestinske valg seks måneder etter et tillitsvotum i den palestinske nasjonalforsamlingen.

Les også: Hamas går inn for medlemskap i PLO

Jubel og luftangrep

Da nyheten om forsoningsavtalen kom, brøt det ut jubel blant palestinere på gatene i Gaza by. Samtidig gjennomførte Israel et nytt luftangrep nord på Gazastripen, og fire personer ble såret i angrepet, ifølge sykehuskilder.

Det israelske luftangrepet kom to dager etter at hjemmelagede palestinske raketter ble skutt fra Gazastripen mot Israel.

Også tidligere har det vært forsøk på å danne en palestinsk enhetsregjering, uten at partene har lyktes med det.

Hamas og PLO har vært i strid med hverandre siden 2007, da Hamas tok makten på Gazastripen og kastet Fatah, PLOs største parti, ut fra området. Fatah på sin side har makten på Vestbredden.

Under fredssamtaler mellom de to fraksjonene i 2011 ble en forsoningsavtale inngått, med hjelp fra egyptiske meglere. Hovedvilkårene i avtalen ble imidlertid aldri oppfylt, og avtalen trådte aldri i kraft.

Løslate fanger

Avtalen som ble kunngjort onsdag, innebærer også at Hamas og Fatah skal løslate et visst antall fanger som sitter fengslet på Gazastripen og på Vestbredden. Den såkalte frihetskomiteen, som ble dannet under forhandlingene 2011, skal avgjøre hvor mange fanger det vil bli snakk om.

Det sterkeste gruppen på Gazastripen de siste årene, den militante Islamsk jihad, sier imidlertid at de ikke har fått noe informasjon om forsoningsavtalen som er inngått mellom Hamas og Fatah. En talsmann for gruppen sier til nyhetsbyrået TT at ledelsen i gruppen skal ha et hastemøte onsdag kveld for å lese gjennom avtalen.

Islamsk jihad får både økonomisk og militær støtte fra Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus