Meny

Sigrid-tiltalt: - Har ikke fraktet lik eller noe sånt

Mannen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i samtale med sin forsvarer John Christian Elden (t.h.) under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Tiltalte har ifølge Elden flere opptak av telefonsamtaler som han ønsker å spille av i retten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte i Sigrid-saken hevder det var fordi han måtte frakte tungt verktøy at han lånte kameratens bil dagen etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

Det var i sengedelen at kriminalteknikerne fant blod fra Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) da de undersøkte campingvogna som 38-åringen har disponert i flere år. Hennes blod ble også funnet på en reklameavis i en søppelsekk med tiltaltes fingeravtrykk i en container utenfor låven der vogna sto.

– Det er bare tilfeldigheter, sa 38-åringen da han ble konfrontert med at han gikk svært grundig til verks med å rengjøre sengedelen av vogna kort tid etter at 16-åringen forsvant.

Med aktoratets øyne kan det synes som mannen gjorde sitt ytterste for å fjerne spor som kunne forbinde ham til bortføring, vold og drap.

Da tiltalte i Borgarting lagmannsrett onsdag ble konfrontert med det mest sentrale beviset i saken, hevdet han at han aldri har sett blod i vogna. Grunnen til at han vasket sengedelen og fjernet den gamle senga var at han ville gjøre det mer behagelig når han fikk damebesøk.

Les også: – Usannsynlig at Sigrid skulle stanse og snakke med noen

Husker dårlig

Aktor er av en helt annen oppfatning. Hun mener Sigrid ble utsatt for stump vold mot hodet og at blodet hadde kommet på veggen som følge av slagene, mens sammenfallet av jentas blod, hennes DNA på åstedet og 38-åringens fingeravtrykk knytter tiltalte til både volden og drapet.

Selv har han ingen gode svar på statsadvokat Nina Prebes kritiske spørsmål, og medgir at han ikke har noen forklaring – selv om han «har sine teorier» om hva som kan ha skjedd.

– Men det blir bare spekulasjoner, sa han i retten. Ikke på noe tidspunkt avvek han fra grunnholdningen i sine tidligere forklaringer om at han ikke har noe med drapet på 16-åringen å gjøre.

Han svarte imidlertid bekreftende da han ble spurt om noen kan ha plantet blodet i vognen for å skade ham, for eksempel «politi og psykiatri,» som 38-åringen mener er ute etter ham.

Les også: Tiltalte har med utklipp om Sigrid-saken til retten

Flere indisier

Dagen etter at Sigrid forsvant skaffet 38-åringen seg nytt sim-kort og lånte kameratens telefon. Så flyttet han sin egen bil fra låven på Bryn, for å låne en annen kamerats Volkswagen Passat. Aktor mener han brukte sin egen bil til bortføringen av Sigrid, mens det i Passaten er gjort funn som tyder på at han brukte denne bilen til å fraktet liket til dumpingstedet.

38-åringen er flere ganger observert alene utenfor verkstedet på Sofiemyr, rett ovenfor stedet der Sigrid ble funnet en måned etter forsvinningen.

Tiltalte forklarer disse handlingene med at han ville isolere seg fra familien, at hans egen bil ikke var trygg ved låven etter hærverk og at han kjørte rundt mange ganger på måfå for å stresse ned.

Les også: Sigrids foreldre håper ankesaken skal gi flere svar

Solgte bilen

Aktoratet mener de tre momentene henger sammen med flere detaljer i saken og utgjør en indisierekke som bør overbevise juryen om at 38-åringen er gjerningsmannen:

* 38-åringen selger sin egen bil få dager etter at han flyttet den fra låven.

* Han kjører en rekke turer i kameratens bil, flere av dem til verkstedet ved dumpingstedet.

* Han kjøper blant annet salmiakk og klor, som trolig stemmer overens med væsken liket var dynket med.

* Noe senere kjøper han søppelsekker, tau og elektrikerteip.

Under sin forklaring framholdt mannen at innkjøpet av vaskemidler og søppelsekker hang sammen med at han ville rydde og vaske i campingvogna. Teipen skaffet han for å fikse det elektriske opplegget i vogna, tauet kjøpte han i en periode da han vurderte å begå selvmord.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus