Russland trekker Georgia-parallell i Ukraina-krisen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix.

Russlands utenriksminister sier at Russland vil svare hvis landets interesser angripes i Ukraina på samme måte som i Georgia i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis vi blir angrepet, er det helt sikkert at vi vil svare. Hvis våre interesser, våre legitime interesser, blir direkte angrepet, slik de ble i for eksempel Sør-Ossetia, ser jeg ingen annen mulighet enn å svare i samsvar med folkeretten, sier Sergej Lavrov til den statlig kontrollerte TV-kanalen RTs engelskspråklige nyhetskanal.

Russiske styrker gikk inn i den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia i august 2008.

Genève-avtalen

Utenriksministeren gjentok at Ukraina ikke har fulgt opp forrige ukes avtale med Russland, USA og EU. Avtalen omhandlet en rekke tiltak for å dempe spenningen i landet.

– Ingenting av det det var enighet om i Genève som myndighetene i Kiev måtte gjøre, har blitt implementert av dem, la han til.

Les også: Ukraina: Påskefreden er over

Ukrainas regjering har kunngjort at påskevåpenhvilen er over, og at det vil bli iverksatt tiltak for å fjerne militante grupper øst i Ukraina de nærmeste dagene. Myndighetene gjenopptar den «aktive fasen» av anti-terroroperasjonen for å slå ned de prorussiske separatistiske gruppene.

– Om kort tid vil det bli iverksatt passende tiltak, og dere vil se resultater, sa Vitalij Jarema, statssekretær ved statsministerens kontor i Kiev.

– USA styrer

I intervjuet med RT sa Lavrov at russerne mener USA har full kontroll over de provestlige myndighetene i Ukraina. Det begrunner han med at militæroperasjonene øst i landet ble gjenopptatt mens USAs visepresident Joe Biden besøkte hovedstaden Kiev.

– Dette betyr at vi ikke har noen grunn til å tvile på at amerikanerne styrer butikken på direkte vis, sa han.

Les også: Ukrainas president vil slå ned på «terrorister» i øst

USAs utenriksminister John Kerry truet tirsdag med flere sanksjoner da han diskuterte Ukraina med sin russiske kollega.

Lavrov returnerte kritikken og ba Kerry legge press på Ukrainas ledelse for å få dem til å leve opp til Genève-avtalen.

I Kiev sa myndighetene onsdag at Ukraina regner med mer konkret amerikansk hjelp.

– Vi har oppnådd støtte fra USA, som ikke vil la oss stå alene mot en aggressiv part. Vi håper at hjelpen vil ha mer substans hvis Russland viser seg aggressivt, sier Jarema.

Personvernpolicy