Dalai Lama-besøk gir Brende hodebry

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen advarer regjeringen mot å bøye av for kinesisk press og mener et møte med Dalai Lama er på sin plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Børge Brende (H) hadde ikke noe svar å gi stortingsrepresentantene som ville vite hvordan regjeringen vil ta imot fredsprisvinneren når han om to uker kommer tilbake til Norge. I stedet redegjorde Brende for dilemmaet regjeringen befinner seg i. Det fremste målet for Norge er å normalisere det bilaterale forholdet til Kina, understreket han.

– Vi må være forberedt på at dersom norske myndigheter tar imot Dalai Lama, vil det være vanskeligere å normalisere forholdet, sa Brende.

Nye advarsler

Samtidig som ministeren sto på talerstolen kom nye advarsler fra stormakten i øst.

– Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og vi er imot at han møter utenlandske ledere, sa talsmann for kinesisk UD Qin Gang, melder nyhetsbyrået Reuters.

Brende sier til NTB at dette er et utspill som ikke bør overraske noen, og viser ellers til sine svar fra Stortingets talerstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svarte ikke

En nylig friskmeldt Liv Signe Navarsete (Sp) ville vite om regjeringen hadde gitt Stortingets presidentskap råd før Olemic Thommesen (H) bestemte seg for å si nei til et møte.

– Jeg har stor tillit til at Stortinget er i stand til å fatte de beslutningene som er riktig for Stortinget, sa Brende.

Verken Navarsete eller KrFs Knut Arild Hareide mener dette var et svar på spørsmålet.

– Det er alvorlig, fordi det er et spørsmål av prinsipiell karakter, slår Hareide fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navarsete synes Høyres opptreden i saken er pinlig.

– Dette snakket om å gå inn bakdøren, og presidentskapets nei til å møte ham. Det er pinlig. Det gjør Norge til en mindre nasjon. Denne saken er kommet på et lavmål, under Norges og Stortingets verdighet, sier Navarsete til NTB.

Hun ønsker selv å møte den tibetanske lederen, som vil besøke Løvebakken på invitasjon fra Stortingets Tibet-komité. Den ledes nå av Ketil Kjenseth (V), som tok over vervet etter Thommessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Brende grillet om Dalai Lama-besøket i Stortinget

Ikke-eksisterende forhold

Brende understreket overfor Stortinget at Norges forhold til Kina er «nærmest ikke-eksisterende». Han viste til at det ikke har vært politisk kontakt mellom de to landene på fire år. Kontakten ble brutt da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

– I mange viktige spørsmål er det avgjørende å ha en direkte dialog med Kina, sa Brende og viste til klimaendringer, internasjonal fattigdomspolitikk og menneskerettigheter. Han viste også til at handelen med Kina er blitt skadelidende.

Likevel framholdt han at regjeringen ikke har tatt noen beslutning om «en myndighetsperson» skal møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. til 9. mai.

SVs Audun Lysbakken minnet om at det begynner å haste.

– Norge kan ikke la seg diktere av kommunistpartiet i bytte mot markedsadgang for laks, sa SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brende må svare på regjeringens Dalai Lama-syn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke på møte

Knut Arild Hareide mener Brendes argumentasjon viser hvilken vei det bærer.

– Jeg hører at han sier at regjeringen ikke har tatt stilling og at det er vanskelige avveininger. Men slik jeg hører Brende, tror jeg ikke det blir noe møte mellom ham og Dalai Lama, sier KrF-lederen til NTB.

Både KrF og regjeringens andre støtteparti Venstre har sagt de mener det er viktig at regjeringen møter Dalai Lama.

– En fredens mann

– Om norske myndigheter ikke vil motta Dalai Lama, slår det først og fremst tilbake på dem selv, sier Dalai Lamas representant, Thubten Samdup, til NTB.

– En fredens mann som Dalai Lama burde alltid være velkommen, sier han.

Dalai Lama er invitert til Norge av Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomité og buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling. Anledningen er 25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris til Dalai Lama i 1989.