Meny

Tankesmie: Nordkoreansk atomtest usannsynlig

OMSTRIDT MANN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lite sannsynlig at Nord-Korea vil gjennomføre en atomprøvesprengning den nærmeste tiden, viser en analyse av satellittbilder som en tankesmie har gjort.

Myndighetene i Sør-Korea har varslet om at Nord-Korea kan være i ferd med å forberede sin fjerde atomprøvesprengning fordi de har observert stor aktivitet i og i nærheten av teststedet Punggye-ri.

Den velrenommerte tankesmien 38 North, som er tilknyttet det amerikanske universitetet Johns Hopkins, sier at det er få tegn på en test i umiddelbar framtid, til tross for den økte aktiviteten.

Økt aktivitet

«Den nye aktiviteten ved Punggye-ri har ikke nådd et så intensivt nivå – hva bevegelser av kjøretøy, personell og utstyr angår – som i ukene før de tidligere detonasjonene», heter det i tankesmiens rapport.

«Andre mulige indikatorer som var på plass før de nordkoreanske atomprøvesprengningene i 2009 og 2013, som varebiler med kommunikasjonsutstyr og parabolantenner for å sende data, har ikke blitt observert».

38 North erkjenner at de kommersielle satellittbildene de bygger sine analyser på, kan gi et ufullstendig bilde av hva som skjer i det lukkede landet.

Bakgrunn: – Nord-Korea forbereder ny atomprøvesprengning

Obama-besøk

USAs president Barack Obama besøker onsdag Japan og reiser videre til Sør-Korea fredag.

Nord-Korea kritiserte mandag Obamas besøk som «et farlig skritt» som ville øke den militære spenningen og bringe «atomvåpenkappløpets mørke skyer» inn over den koreanske halvøy.

– Forsvaret observerer stor aktivitet i og i nærheten av atomprøvesprengningsstedet Punggye-ri, sa Kim Min-seok, talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement, på en pressekonferanse i Seoul tirsdag.

Ifølge Kim kan Nord-Korea gjennomføre en atomprøvesprengning «når som helst» hvis ordren blir gitt av ledelsen i Pyongyang.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus