Meny

KINGDOM TOWER

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Utendørsterrasse på Kingdom Tower gir byens beste utsikt over både Rødehavet og Jeddah. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Denne uken starter byggingen av Kingdom Tower i Saudi-Arabia, som skal bli verdens høyeste frittstående byggverk, for alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart skal verdens høyeste frittstående bygning rage over den saudiarabiske byen Jeddah.

Fra å ha vært en gammel fiskerlandsby, har byen vokst til å bli en av de største kystbyene i Midtøsten. I dag er det et sentrum for forskning og ingeniørledelse i Saudi-Arabia.

Nå skal det hele toppes med en tusen meter høy skyskraper: Kingdom Tower.

Byggearbeidet er nå satt til å starte den 27. april.

Prislappen på Kingdom Tower er anslått til å koste i overkant av 10 millarder norske kroner.

Gigapikselbilde: Så mye har Oslo forandret seg på bare seks år

Ny rekord

Ifølge arkitektene bak byggverket, Adrian Smith og Gordon Gill, skal skyskraperens topp være cirka en kilometer (3280 fot) over bakken, med muligheter for en uslåelig utsikt ut over Rødehavet.

Dagens rekord for verdens høyeste skyskraper, og høyeste frittstående bygning har siden 2007 vært forbeholdt Dubai med Burj Khalifa.

Stilles Kingdom Tower og Burj Khalifa ved siden av hverandre for så å hoppe fra den høyeste til den laveste av dem, ville det ligne mer en tragedie enn på parkour. Høydeforskjellen mellom bygningene er nemlig på 173 meter.

Oslo Plaza er til sammenligning 117 meter høy.

Med et konstruksjonsareal på 530.000 kvadratmeter, består Kingdom Tower av 200 etasjer der 160 av dem skal være beboelige.

Bygget skal være utstyrt med 59 heiser som skal kunne bevege seg så fort som ti meter i sekundet.

Adrian Smith var forøvrig også sjefsarkitekt for Burj Khalifa, så arkitektene besitter allerede kunnskaper om rekordhøye bygninger.

Les også: USA vil forbigå Saudi-Arabia i oljeproduksjon

Saken fortsetter under bildetMaleri av Jeddah på 1500-tallet. Illustrasjon: James Wellsted / WikipediaMaleri av Jeddah på 1500-tallet. Illustrasjon: James Wellsted / Wikipedia

Kontroversiell infrastruktur

Per i dag har Jeddah rundt 3,4 millioner innbyggere og er Saudi-Arabias nest største by. Det er ifølge Wikipedia også havnebyen inn til den hellige byen Mekka.

I 2011 brøt det ut store protester blant Jeddahs innbyggere etter at en flom skylte inn over byen og drepte 10 mennesker. Flommen skadet ifølge Reuters 90 prosent av veiene.

Protestene var også spesielt rettet mot mangelen på et skikkelig kloakkanlegg i en millionby i et pengesterkt oljeland.

Med moderniseringen som følger med det kostbare tårnet, kan det virke overveiende sannsynlig at også disse tingene vil prioriteres.

Ifølge det nasjonale vannverket i Saudi-Arabia, skal Jeddahs kloakksystem være ferdig ved utgangen av 2015.

Vi trenger ikke se lenger tilbake enn til mars i år at Arab News skrev at distrikter i Jeddah ble rammet av flom på grunn av overflod i kloakken.

Les også: Se hvordan milliard-operaen gulner

Illustrasjon av fremtidens Jeddah i Saudi-Arabia. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill ArchitectureIllustrasjon av fremtidens Jeddah i Saudi-Arabia. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Kvalitetssikret

ACTS (Advanced Construction Technology Services), er et konsulentselskap innen byggmaterialer og geoteknikk. De fikk i oppdrag å stå for kvalitetssikringen av materialene som skal brukes.

100 ansatte i ACTS har stått for testingen i Midtøstens største laboratorie-anlegg i Briman-området i Jeddah. Det meldte Saudi Gazette tidligere i februar.

Bygningens materialer skal ha blitt grundig testet, og vil i hovedsak skal bestå av 80.000 tonn stål og en halv million kubikkmeter betong.

De skal blant annet ha vurdert betongens egenskaper i flytende form for å sørge for at sementen er mulig å pumpe opp til så store høyder.

Les også: Skal lagre store mengder energi i betong

I tillegg til boliger, handelsområder og næringsliv, skal det også bygges åpne områder rundt Kingdom Tower. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill ArchitectureI tillegg til boliger, handelsområder og næringsliv, skal det også bygges åpne områder rundt Kingdom Tower. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Vind

Å bygge en skyskraper som er nesten like lang som en spasertur langs Karl Johans gate fra Oslo Sentralstasjon til Slottsparken byr på utfordringer.

Da vi snakket med førsteamanuensis Jochen Köhler ved Institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU tidligere i år, sa han følgende om utfordringen med høye bygg:

– Viktig for bruken er også vinden, som fra en viss høyde blir like mye eller mer kritisk for horisontale bevegelser enn jordskjelv. Det er egentlig ganske interessant, for vi snakker ikke om bygningsstyrke, men heller om hvilke grenser som gjelder for frekvens og akselerasjon på bevegelsene i bygget.

Problemstillingen om vind tok også Construction Week Online opp i et intervju med Bart Leclercq fra ingeniørselskapet WSP Middle East.

– En må sørge for at tårnet ikke er for fleksibelt og at folk ikke blir kvalme av de høye vindene.

Han mener at det er viktig at skyskraperen er stiv nok, ikke bare sterk nok. Leclercq påpeker at dette neppe blir et problem for Kingdom Tower. Bygget skal være utformet med vind i tankene.

– Siden den skifter fasong oppover mot toppen, vil vindkastene gå rundt bygningen og ikke ramme så ekstremt som på en solid kloss, sier Leclercq.

Les også: Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere

Bygget skal være aerodynamisk utformet slik at bygget kan håndtere høye vinder uten at beboerne blir Bygget skal være aerodynamisk utformet slik at bygget kan håndtere høye vinder uten at beboerne blir "sjøsyke". Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Hvor høyt?

Er grensen nådd denne gangen? Köhler fra NTNU tror faktorer i bredde og på bakkeplan kan både bidra til og komplisere det å bygge enda høyere.

Arkitektene bak: Gordon Gill t.h. og Adrian Smith Foto: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill ArchitectureArkitektene bak: Gordon Gill t.h. og Adrian Smith Foto: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

– Fra et generelt perspektiv tror jeg det er mulig å bygge veldig høyt. Problemet er hvordan byggene kan brukes. Om du skal bygge høyere, trenger du en større grunnflate for at ikke bygget skal måtte bli veldig smalt, og etter hvert som du kommer opp i høyden blir områdene uten vinduer større og større, noe som kan gi veldig mørke lokaler. Burj Khalifa i Dubai har form som en stjerne nettopp for å eksponere mer volum for lys, sier Köhler.

Köhler fra NTNU ser ikke helt bort fra at noen i fremtiden kan lykkes med å bygge enda noen hundre meter lenger opp i lufta.

– Gitt de samme restriksjonene på eiendom i byene vil nok grensen gå et sted mellom en kilometer og en engelsk mile, altså rundt 1600 meter, noe høyere enn byggene vi har sett frem til i dag, sier Köhler.

Les også: Kingdom Tower blir 1,6 km høyt

Skyskraperen og området rundt blir et synlig symbol på Saudi-Arabias og Jeddahs framvekst. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill ArchitectureSkyskraperen og området rundt blir et synlig symbol på Saudi-Arabias og Jeddahs framvekst. Illustrasjon: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Les også:

– Dette er fremtidens byggemateriale

Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»

Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak
Siste nytt
22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus