Voldsomme opptøyer i Rio de Janeiro

Drapet på en kjent danser har ført til voldsomme protester mot politiet i Rio de Janeiros slumområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen har også rammet den kjente Copacabana-stranda, bare to måneder før fotball-VM åpner i byen.

Slumboerne anklager politiet for å ha mishandlet og drept den 25 år gamle danseren, og tirsdag bygde de barrikader, satte fyr på bildekk og sperret av to av hovedveiene til det populære turistområdet.

En mann som beskrives som psykisk utviklingshemmet, ble skutt og drept under opptøyene, men omstendighetene rundt drapet er uklare. Ifølge brasilianske medier ble han skutt i hodet.

Se video av opptøyene øverst i artikkelen

Det var rasende innbyggere fra slumbydelen Pavao-Pavaozinho som deltok i protestene ved Copacabana. De anklager politiet for å ha banket opp danseren Douglas Rafael da Silva Pereira i forbindelse med en skuddveksling med narkotikaselgere mandag.

Skyting og plyndring

Helikoptre hang tirsdag over Rios populære bystrand, og øyenvitner forteller om skuddveksling og eksplosjoner. Nettavisen Globo.com melder også om plyndring.

Venner av danseren mener at politiet tok ham for å være narkotikaselger idet han søkte ly i en barnehage for å komme unna skytingen.

Da Silva Pereira var kjent fra et TV-program og var i slummen for å besøke sin fire år gamle datter. Ifølge moren bar kroppen hans tegn på å ha blitt kraftig banket opp. Han hadde ingen skuddskader.

Politiet opplyser at det er innledet gransking etter hendelsen, men hevder at den unge mannen døde av fallskader.

Les også: Politiet rydder Rios slumstrøk før fotball-VM

– Militarisering

Brasiliansk politi har i forkant av VM innledet en storoffensiv mot kriminelle i de såkalte favelaene, som er hjem for millioner av fattigfolk.

Ifølge Christian Schøien, som er programkoordinator for Brasil i Kirkens Nødhjelp, har det skjedd en ytterligere militarisering av politi- og sikkerhetssituasjonen i Brasil i forkant av fotball-VM. Aksjonene har rammet fattige områder spesielt hardt.

– Myndighetene er på tuppa for å sikre områder som vil være i sentrum for begivenhetene under VM, ikke minst som følge av de store protestene som brøt ut i fjor, sier Schøien til NTB.

– Ingen troverdighet

Schøien beskriver en situasjon der politi og soldater har rykket inn i hele bydeler under påskudd av å bekjempe narkotikasalg. Men forklaringen har lite troverdighet blant de lokale, som føler de blir holdt nede i et jerngrep.

– Dette har ført til stor misnøye og mobilisering. Nå er det ukentlige protester, samtidig som det har vært mange episoder der uskyldige er blitt drept i konfrontasjoner med politiet, opplyser Schøien.

Han viser til at nær 40.000 mennesker blir drept med håndvåpen i Brasil hvert år, men det er sjelden drapene når avisenes førstesider.

Indignasjon

I bydelen Pavao-Pavaozinho er innbyggere fortørnet etter drapet på danseren.

– Han var et forbilde for ungdom som er i opprør. Hva slags VM er dette? Folk fra favelaene må stå sammen og gå ut i gatene, sier Daizy Carvalho, som jobber for en menneskerettsgruppe i slummen. Hun oppfordrer folk til å holde seg unna fotball-VM.

Christian Schøien i Kirkens Nødhjelp har ikke noe enkelt svar på hvordan myndighetene i Brasil kan løse situasjonen.

– Dette skyldes en forsømmelse av folks rettigheter over flere tiår. Det går på grunnleggende rettigheter og livsvilkår for store deler av befolkningen, og dette lar seg ikke løse på kort tid, sier han.

Personvernpolicy