Brende må svare på regjeringens Dalai Lama-syn

Utenriksminister Børge Brende får onsdag spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende besøk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Utenriksminister Børge Brende får onsdag spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende besøk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) må i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid uklart om Brende kommer til å benytte spørretimen onsdag til å gi noe klart svar på om han vil møte tibetanernes åndelige leder, skriver VG.

Etter det avisen forstår, er det betydelig bekymring i Utenriksdepartementet for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti har åpent gått ut og bedt regjeringen møte Tibets åndelige leder, men tirsdag hadde verken Brende eller statsminister Erna Solberg (H) tatt stilling til dette.

– Unødvendig provoserende

Forholdet mellom Norge og Kina fremholdes også som årsak til at stortingspresident Olemic Thommessen (H) ikke vil møte Dalai Lama.

– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødvendig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sa Thommessen til NTB tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor sier han nei til Dalai Lama

Thommessen viste til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen, og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.

– Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sa han.

Forstår dilemmaet

USAs president Barack Obama trosset protester fra Kina og møtte Dalai Lama tidligere i år. I fjor reagerte Kina kraftig på at Storbritannias statsminister David Cameron møtte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som selv har møtt Dalai Lama flere ganger, sier til både Aftenposten og Dagsavisen at han forstår Solberg-regjeringens dilemma.

– Etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, har kineserne hatt en helt annen holdning til Norge enn tidligere, og et besøk fra Dalai Lama kan føre til reaksjoner fra kinesisk side, sier Bondevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mener han at Norge ikke skal danse etter noe lands pipe, til tross for at Kina er en stormakt.

Norges økonomiske interesser bør komme i andre rekke, mener Bondevik som siden 2006 har vært leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Les også: Stanghelle: – Så ynkelig at det kan bli farlig

Inn i evigheten

Kina-eksperter sier til Aftenposten at dersom regjeringen velger å møte Dalai Lama, vil kinesiske myndigheter oppfatte det som et tydelig signal om at man ikke ønsker å forbedre forholdet til Kina.

– Ett er sikkert: Om regjeringen møter Dalai Lama, kan konflikten med Kina fortsette inn i evigheten, sier Henning Kristoffersen, seniorrådgiver i DNV GL, tidligere Det Norske Veritas.

Professor Rune Svarverud ved Universitetet i Oslo sier til avisen at det er langsiktig godværspolitikk gjennom å ligge lavt og unngå å irritere som gjelder dersom regjeringens mål er å bedre forholdet til Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må huske at Kina bruker Norge for å statuere et eksempel. De vil vise omverdenen hvordan det går med dem som irriterer Kina, sier Svarverud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Smålig» og «feigt»

I en ramsalt kommentar i Aftenposten tirsdag omdøpte Harald Stanghelle Stortinget til «Feighetens hus» med nok av «lettskremte politikere». Han kalte framferden «ynkelig» og mente Stortinget utviser en «banal underdanighet» overfor Kina.

Onsdag følger flere aviser opp med å la kritiske røster komme til orde, blant andre Venstres Kjell Kjenseth som overtok som leder av Stortingets Tibet-komité etter nettopp Thommessen. Til Vårt Land sier han at Thommessen opptrer «smålig» og «feigt».

Olav Gunnar Ballo, som delte Thommessens engasjement for Tibet da han var stortingsrepresentant for SV og visepresident i Odelstinget i 2009, er sjokkert over stortingspresidentens snuoperasjon.

– Det er en politikk der man bøyer seg og gjør det man tror er taktisk klokt, og kaster menneskerettighetene på båten, sier Ballo til Klassekampen.