Meny

Stortingspresidenten holder fast ved sitt nei til Dalai Lama

– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sier Olemic Thommessen til NTB. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er i Norges interesse at han ikke møter Dalai Lama nå. Men tibetanernes åndelige leder vil ikke bli nektet å bruke hovedinngangen til Stortinget.

– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sier Thommessen til NTB.

– Realiteten er at Norge ikke har hatt normal politisk kontakt med Kina siden 2010. Vår mulighet til å øve innflytelse i spørsmål om blant annet menneskerettigheter er ikke-eksisterende. Nå er det viktig å komme i en dialogsituasjon, og det er et omfattende og vanskelig arbeid, sier stortingspresidenten.

Les også: Stanghelle: – Dalai Lama-feighet farlig signal

Thommessen viser til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen, og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.

– Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sier han.

Thommessen understreker at Stortingets presidentskap står samlet bak beslutningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus