Meny

KrF-leder Hareide bruker kontantstøtten på dagmamma

KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria med datteren Sara Margrete utenfor valglokalet på Disen skole i Oslo i fjor. Nå er datteren ett år og hos dagmamma mens mor og far jobber. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide har kjempet for å beholde og øke kontantstøtten for dem som vil ha mer tid med barna. Selv jobber han og kona og bruker støtten til å betale for dagmamma.

En av KrFs kampsaker de senere årene har vært å beholde og øke den mye omdiskuterte kontantstøtten. Partileder Knut Arild Hareide har kjempet for det partiet omtaler som valgfrihet for barnefamiliene.

Til høsten øker kontantstøtten for ettåringer til 6000 kroner i måneden. Et av de viktigste argumentene for at KrF og regjeringen har valgt å øke kontantstøtten var at familiene skulle få mer tid sammen med de yngste barna.

KrF-lederens datter Sara Margrete er nå ett år og familien mottar kontantstøtte for henne. Men både mor og far er i arbeid, og pengene brukes til å betale dagmamma som passer på datteren, melder NRK.

– Hadde vi visst at vi fikk barnehageplass, hadde vi kanskje valgt det. Det visste vi ikke. Derfor måtte vi lage en ordning for 2,5 måneders tid. Det er en ordning som er veldig god for oss, og så begynner Sara Margrete i barnehage i august, sier Hareide til NRK.

Partilederen sier til Vårt Land at han likevel får bedre tid sammen med datteren med denne ordningen sammenlignet med om hun hadde gått i barnehage.

Dagmammaen, Kristin Kleiven Erstad som er kona til KrFU-leder Emil André Erstad, bor nemlig i samme hus som Hareide og familien. Hun er hjemme med sin egen sønn og ble derfor enig med KrF-lederen og kona om at hun skulle passe datteren deres i tillegg.

– Feilslått politikk

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringens begrunnelse for å beholde og øke kontantstøtten er svak og at politikken er feilslått:

– Det viser seg at de aller fleste familiene vil ha barnehageplass. Mange som bruker kontantstøtte gjør det fordi de ikke får barnehageplass. Det viser at regjeringens og KrFs politikk er feilslått. Den sørger for at flere foreldre ikke får det de ønsker seg mest, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Les også: Høyre lovet fattige billigere barnehage - innfrir ikke

Mindre støtte til barnehagene

Lysbakken har forståelse for at Hareide og andre foreldre som venter på barnehageplass, bruker pengene på dagmamma, men legger til at regjeringen med sitt kutt i barnehagestøtten har gjort det vanskeligere å få barnehageplass.

Totalt får barnehagene 344 millioner kroner mindre fra staten i år, fordi regjeringen forventet at økt kontantstøtte ville bety færre søkere til barehagene.

Overfor NRK nekter Hareide for at KrF har noe av skylden for at det har blitt færre barnehageplasser i år.

Les også: – Færre barn i barnehage med Høyre

Venstre vil avvikle ordningen

Tidligere denne måneden gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det klart at hennes parti bryter med den borgerlige folden når det kommer til kontantstøtte.

Grande mener ordningen hindrer integrering og bidrar til å bevare sosiale forskjeller.

– Vi kan ikke holde oss med ordninger som motvirker likestilling. Derfor må vi – når vi har innført en reell rett til barnehageplass til alle fra fylte ett år – avvikle kontantstøtteordningen, sa Grande i sin landsmøtetale 4. april.

Les mer: Venstre vil fjerne kontantstøtten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus