Meny

Widvey vurderer ordning for økt filmproduksjon

Norge hadde mulighet til å være location i den påkostede TV-serien Vikings, men det ble for dyrt og produksjonen ble dermed lagt til Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å innføre ordninger for å tiltrekke seg utenlandske filmproduksjoner til Norge kan være god næringspolitikk. Men det er ikke nødvendigvis god filmpolitikk, er konklusjonen i en ny utredning.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk tirsdag overrakt utredningen fra Oslo Economics, som har gått gjennom såkalte insentivordninger i andre land.

I alt 40 land, av dem 16 europeiske, har innført egne ordninger for å øke film- og TV-produksjonen i landet, først og fremst ved å tiltrekke seg utenlandske produksjoner. Det vanligste virkemiddelet er statlige refusjonsordninger som kutter utgiftene til produsentene.

– Når det gjelder å øke antall produksjoner, er slike ordninger effektive, i hvert fall på kort sikt, sier Ove Skaug Halsos fra Oslo Economics.

Men effekten er mindre når det gjelder å nå filmpolitiske mål, som å lage bedre kvalitetsfilmer og få norsk film ut til et større publikum.

– En slik ordning vil ikke sikre gode filmer. Sannsynligvis er det ikke et godt filmpolitisk tiltak, sier Halsos til NTB.

Utredningen skal nå ut på en bred høring.

– Vi vil ta med oss innspillene i arbeidet med filmmeldingen som skal komme neste vår, sier kulturministeren.

Hun påpeker at regjeringen har som mål å øke både den norske og internasjonale film- og TV-produksjonen i årene som kommer.

– Dette er kanskje mer næringspolitikk enn filmpolitikk, men begge deler er viktig, sier Widvey til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus