Meningsmålinger: Høyrevind blåser over EUSosialdemokratene sliter foran valget til EU-parlamentet

Skulle gjerne bli president i den mektige EU-kommisjonen. Men velgerne ser ikke ut til å støtte sosialdemokraten Martin Schulz. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Skulle gjerne bli president i den mektige EU-kommisjonen. Men velgerne ser ikke ut til å støtte sosialdemokraten Martin Schulz. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne mannen skulle gjerne overtatt plassen som ny president. Men sosialdemokratiske Martin Schulz må se at vinden blåser i konservative Jean-Claude Junckers vei en måned før valget i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenge så det ut til at sentrum-venstre i EU skulle overta flertallet i EU-parlamentet etter valgene som skal skje 22. til 25. mai i EUs 28 medlemsland.

Men i meningsmålinger offentliggjort i påsken, er det de konservative og såkalte høyrepopulister som gjør vei i vellinga.

De kristen-konservative leder nå med 222-209 mot sosialdemokratene ifølge VoteWatch . Skal vi tro nettstedet elcetionista, viser de siste målingene derimot jevnt løp: 204-206.

Begge kildene påberoper seg å ha samlet opp nasjonale meningsmålinger fra siste måned.

Høyrepopulistene raser fram

Fra Storbritannia vil hver fjerde representant tilhøre det svært EU-skeptiske partiet UKIP. Fra Ungarn vil det sterkt kritiserte Jobbik øke fra tre til fem representanter - og får like mange som sosialdemokratene derfra. Dansk Folkeparti firedobler til fire representanter og passerer dermed det kriserammede sosialdemokratiet hos våre naboer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenskene vil for første gang sende sine Sverigedemokrater til EU-parlamentet, to i tallet.

Og ikke minst: I Frankrike ser Nasjonal front ut til å kapre 19 plasser i EU-parlamentet, godt over sosialdemokratenes 15.

Likevel, disse EU-skeptiske og ellers høyreorienterte gruppene vil kun oppnå 127 av plassene i kommende femårsperiode ifølge VoteWatch, 123 ifølge electionista. Blant disse er også noen få partier som ikke kan sies å tilhøre ytre høyre, slik som Begge Grillos 5-stjernersbevegelse i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Electionista spår videre at EUs «SV», GUE/NGL må nøye seg med 59 plasser, mens De Grønne vil få 42. Venstres partifeller i EU, ALDE, vil havne på 72 mot dagens 84.

Anslagene til VoteWatch gir GUE/NGL 53 seter, De Grønne 38 og ALDE 60.

Les også: EU-enighet om bankløsning

De konservative beholder førsteplassen

De konservative partiene i grupperingen EPP, som Høyre og KrF er tilknyttet, ligger an til å bli størst med 29,6 prosent av stemmene ifølge VoteWatch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokratene i gruppa S&D ser ut til å havne på 27,8 alle EU-landene sett under ett.

Det er riktignok tilbakegang for høyrepartiene og svak framgang for sosialdemokratene sammenliknet med dagens EU-parlament. Men bare for et par måneder siden tydet målingene på at sentrum-venstre skulle fravriste EPP deres lederposisjon.

For første gang vil EU-parlamentet, etter endringer av EUs traktat, få en viss innflytelse på valget av president i EU-kommisjonen. Det er denne posten den tyske sosialdemokraten Martin Schulz og kristenkonservative Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, kiver om.

Men aller størst: Sofavelgerne

For EU-strategene som arbeider i retning av et Europas Forente Stater, er det største spenningsmomentet kanskje i hvilken grad EU-borgerne i det hele tatt bryr seg om valget.

Har du ikke hørt om EUs parlamentsvalg 22. til 25. mai, har du det til felles med mange EU-borgere. I EU har interessen for valg til EU-parlamentet sunket hver eneste gang siden debuten i 1979. Da stemte 61,99 prosent av velgerne i den gang ni EU-medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks parlamentsvalg senere stemte bare 43 prosent av borgerne i de da 27 EU-landene i 2009.

Les: EU til sjarmoffensiv for å få velgere til å stemme i mai

Les også: Blir valget annerledes denne gangen? Artikkel av ambassaderåd Eli Jonsvik ved Norges delegasjon til EU i Brussel følger arbeidet i Europaparlamentet.

Les om valget hos EU-parlamentet (dansk)