Hjerneskaden gjorde ham til mattegeni

Jason Padgett med en av sine geometriske tegninger. Foto: Struckbygenius.com.
Jason Padgett med en av sine geometriske tegninger. Foto: Struckbygenius.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Jason Padgett er en av de få menneskene i verden som brått har blitt et geni etter en hjerneskade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Padgett selv brukte han å være en «dumrian» som forlot skolen tidlig. I dag er han en av omkring 40 mennesker i verden med syndromet «acquired savant».

Andre savanter tilhører gjerne autismespekteret, der man utviser spesielle evner innen tegning, hukommelse og matematiske ferdigheter, som rollen til Dustin Hoffman i filmen Rain Man (1988).

Men noen ytterst få utvikler slike evner senere i livet, gjerne etter en hjerneskade. I Padgetts tilfelle gikk han fra en alkoholisert butikkmedarbeider til et mattegeni hvis liv er fullt av undre takket være mønstrene han ser i alt fra bladene på trærne til fløten i kaffen.

Les også: 20 tegn på at barnet er et geni

I 2002 var han innblandet i en slåsskamp der han mistet bevisstheten etter et slag mot hodet. Neste morgen, da han ble utskrevet fra sykehuset, merket han at han hadde begynt å oppfatte ting annerledes. Han så mønstre han ikke hadde lagt merke til tidligere, mønstre som vedvarte også etter at han var utskrevet fra sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Padgett begynte å lese alt han kunne om matte og fysikk, og ble spesielt interessert i fraktaler. Han oppdaget at han kunne tegne svært detaljerte geometriske tegninger. Han er i dag anerkjent som en ledende matematiker.

Les også: Derfor oppstår mytene om venstrehendte

Boka om opplevelsene hans offentliggjøres denne uken. Maureen Sandberg, som har skrevet boken sammen med Padgett, forteller mer hos Huffington Post.

Kilder: Telegraph , NY Post.