– Umulig å få sjøsatt livbåtene fra kantret ferje

Over 100 omkomne er til nå hentet opp fra den forliste ferja Sewol i Sør-Korea, men listen over savnede teller fortsatt nærmere 200 navn. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Over 100 omkomne er til nå hentet opp fra den forliste ferja Sewol i Sør-Korea, men listen over savnede teller fortsatt nærmere 200 navn. Foto: Reuters / NTB scanpix.

En av matrosene på den sørkoreanske ferja Sewol som sank med flere hundre mennesker om bord, sier de forsøkte å sjøsette livbåter, men klarte det ikke fordi ferja krenget for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matrosen, som er en av fire besetningsmedlemmer som er pågrepet etter ferjekatastrofen, har ifølge sørkoreanske medier forklart at ferja krenget så mye og sank så fort at mannskapet ikke klarte å få satt livbåtene på sjøen selv om de forsøkte.

De fire ble tirsdag avhørt av påtalemyndigheten i en sørkoreansk domstol. Uttalelsen fra matrosen kom da de fire svarte på spørsmål utenfor retten.

Finner flere døde

Samtidig som avhørene av de fire pågrepne fortsetter, hentes stadig flere omkomne opp fra ferja, som kantret og sank 16. april. Sørkoreanske myndigheter opplyste tirsdag at det offisielle tallet på omkomne nå er 104, mens 198 fortsatt er å finne på lista over savnede.

Sewol hadde 476 mennesker om bord, de fleste av dem skoleelever som var på klassetur.

174 mennesker, blant dem kapteinen og størstedelen av mannskapet, ble evakuert fra det synkende skipet, mens flesteparten av de øvrige fulgte ferja til bunns.

Les også: Finner stadig flere omkomne etter ferjekatastrofe

Anklages for drap

Ferjekatastrofen kostet dermed rundt 300 mennesker livet, og dette gjør ulykken til en av de verste i fredstid i Sør-Korea.

Sør-Koreas president Park Geun-hye har rettet nådeløs kritikk mot kapteinen og mannskapet om bord i Sewol og mener at de langt på vei er medskyldige i drap.

– Oppførselen til kapteinen og noen av besetningsmedlemmene var fullstendig uforståelig, uakseptabel og jevngod med drap, sa president Park Geun-hye mandag.

Personvernpolicy