Meny

Advarer mot å droppe allergimedisiner

KRAFTIG SPREDNING: Varmt vær i Sør-Norge vil gi en tidlig og intens pollensesong for dem som er allergiske for bjørkepollen. Allerede er det kraftig spredning flere steder. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom man lar pollenallergien være ubehandlet, øker risikoen for astma og KOLS på sikt, ifølge forskning.

Sommervarmen som er i Sør-Norge gjør at bjørketrærne blomstrer tidligere enn vanlig. På Østlandet, Sørlandet, i Rogaland og Hordaland er det varslet kraftig spredning av bjørkepollen tirsdag og onsdag, ifølge Pollenvarslingen.no.

Nå oppfordrer eksperter dem som er allergiske til å behandle plagene.

Ubehandlet allergi gir økt risiko for nye allergier og astma. Og nyere forskning har vist en sammenheng mellom pollenallergi, økt risiko for astma og mulig KOLS i voksen alder, skriver VG.

– Mange pollenallergikere utvikler astma dersom de går konstant tett. De får ikke inn nok luft gjennom nesen, og puster mer gjennom munnen, noe som gir raskere betennelse i slimhinnene og dermed utvikling av astma, sier seniorrådgiver Rose Lyngra i Astma- og allergiforbundet (NAAF) til avisa.

Les også: Pollenallergikere må være obs på matallergi

– For få tar pollenvaksine

NAAF anbefaler folk som er tette i pollensesongen om å undersøke om de har pollenallergi, i stedet for å tenke at det er forkjølelse.

I fjor var det 773.000 nordmenn som fikk resept på medisiner mot allergi. I tillegg kommer bruken av reseptfrie legemidler mot allergi.

Det finnes også pollenvaksine, som gis som injeksjoner over flere år. NAAF mener altfor få nordmenn tar slik vaksine.

Les også: Gode tips mot pollenallergi

– Vaksine fjerner sykdommen

Forbundet får støtte fra spesialist og allergolog Håvard Skjærvik, som mener 10-20 ganger så mange nordmenn burde tatt vaksine sammenlignet med i dag.

– Man må ta injeksjoner i tre til fem år, men det er meget effektivt, da fjerner man sykdommen, i stedet for bare å lindre symptomene, sier han til VG.

Skjærvik legger til at vaksinen halverer risikoen for å utvikle astma og nye allergier.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus