Meny

– Nord-Korea kan være nær ny atomsprengning

Nord-Korea kan være i ferd med å forberede sin fjerde atomprøvesprengning, mener myndighetene i Sør-Korea. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea kan være i ferd med å forberede sin fjerde atomprøvesprengning, mener myndighetene i Sør-Korea.

Nord-Korea kan være i ferd med å forberede en fjerde atomprøvesprengning, uttalte sørkoreanske myndigheter tirsdag.

De viser til økt aktivitet ved nabolandets viktigste testområde bare dager før den amerikanske presidenten Barack Obama skal besøke Seoul.

– Vårt militære ser for tiden mye aktivitet på og omkring atomprøvesprengningsområdet Punggye-ri, sa forsvarsdepartementets talsmann Kim Min-Seok under en pressekonferanse.

Les også: Nord-Korea protesterte mot frisørreklame i London

Tidligere prøvesprengninger

Kim understreket at Nord-Koreas atomprogram er på et stadie der landet kan gjennomføre en test «når som helst» etter at ordren kommer fra ledelsen i Pyongyang. Nord-Korea har gjennomført tre atomprøvesprengninger; i 2006, 2009 og 2014, samtlige ved Punggye-ri nordøst i landet.

Kim avviste å gi nærmere opplysninger om den overvåkede aktiviteten, men advarte om at det kan være en taktikk for å øke spenningene i forkant av Obamas besøk, som tar til fredag.

– Vi tenker på muligheten for at Nord kan gjennomføre en overraskende atomprøvesprengning eller bare late som de gjennomfører en slik test, sier Kim. Obama besøker Seoul som ledd i en rundreise i Asia.

Mange har spekulert om hvorvidt Nord vil gjennomføre en provokasjon samtidig som besøket finner sted.

Les også: – Statsfiende henrettet med flammekaster

«Mørke skyer»

Kim sier det sørkoreanske og amerikanske militæret deler etterretningsopplysninger, og Seouls øverstkommanderende har satt ned en spesiell gruppe i tilfelle Pyongyang gjennomfører en underjordisk sprengning.

– Vi planlegger å være grundig forberedt på en fjerde atomprøvesprengning eller andre former for provokasjoner, sier Kim.

Mandag fordømte myndighetene i Pyongyang Obamas besøk som en «farlig» handling som kan øke den militære spenningen og bringe «atomvåpenkappløpets mørke skyer» over den koreanske halvøya.

Flere analytikere sier de er skeptiske til at Nord-Korea vil gjennomføre en test nå, og mener Pyongyang bare er ute etter å nøre opp under frykt under Obama-besøket.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene

Kilde: AFP.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus