Meny

Konfliktsaker i kø for Erna Solberg

Et halvt år med borgerlig regjering har ikke ryddet alle konfliktsakene med støttepartiene Venstre og KrF av veien. Tvert imot, de står i kø. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et halvt år med borgerlig regjering har ikke ryddet alle konfliktsakene med støttepartiene Venstre og KrF av veien. Tvert imot, de står i kø.

Nøkkelord er landbruk og klima. Prøvesteiner blir statsbudsjettet for neste år og revidert nasjonalbudsjett før sommeren.

– Venstre forventer at regjeringen viser at den tar klimaproblemet på alvor. Det innebærer en betydelig satsing på jernbane, kollektivtransport og styrking av miljøteknologifondet og skattefunnordningen, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til NTB.

Klima og landbruk

I høst skrev de fire borgerlige valgvinnerne under en samarbeidsavtale, avklarte regjeringsspørsmålet og samlet seg om endringer i et arvet statsbudsjett. Rødgrønne spådommer ble gjort til skamme, men en rekke stridssaker gjensto.

Les også: Beste måling for Solberg siden valget

Asylpolitikken var en av de vanskeligste, men spørsmålene ble konkludert i februar da en særskilt avtale ble lagt fram. Andre konfliktsaker er skjøvet på.

Hvordan løftet om et forsterket klimaforlik skal innfris, er en av de største verkebyllene. Konkret krever Venstre og KrF at alle nye oljefelter forsynes med kraft fra land, ikke minst gjelder dette de enorme olje- og gassfeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen. Regjeringen har varslet at dette kan komme til å skje i to faser, noe støttepartiene ikke aksepterer.

Sentrumskravet om en klimalov er et annet som vil bli gjenstand for tøffe forhandlinger med regjeringen. Den utvidede ordningen med kommunalt forvaltningsansvar for snøscooterkjøring er en annen stridssak, i likhet med spørsmålet om oljeleting ved iskanten.

Les også: – Legereservasjon har vært det vanskeligste

Innen landbruket er det uenighet om priskontroll ved omsetning av landbrukseiendommer, produksjonstaket på melkekvoter, ostetoll og jordvern.

Andre eksempler er bistandsbevilgninger, evigvarende fiskekvoter, kommunale tiggeforbud og personvernspørsmål i kjølvannet av datalagringsdirektivets havari i EU-domstolen.

Gjennomføringskraft

Om reservasjonsmuligheten for fastleger går skillelinjene tvers igjennom den borgerlige folden. KrF er for, Venstre imot. Et stortingsflertall er sikret, men motstanden er betydelig også innad i Høyre og Frp.

Venstres landsmøtevedtak om å fjerne kontantstøtten vil ikke bli aktualisert i denne perioden, men det vil kravene fra samme parti om elleve måneders studiestøtte og ratifisering av tilleggsprotokollen for barns rettigheter. At partileder Trine Skei Grande offentlig har bedt regjeringen møte Dalai Lama når han kommer til Norge, er en annen pikant sak Erna Solberg må håndtere over påske.

Et annet forhold er at selve gjennomføringskraften som regjeringen gikk til valg på, etterlyses på Stortinget.

– I begynnelsen tenkte jeg at de måtte få litt tid til å sette seg inn i sakene, men nå er det på tide å levere. Det skjer så godt som ingenting, sier Venstres Iselin Nybø.

Hun får støtte av partifellen Sveinung Rotevatn, som særlig er opptatt av hva som skjer med de bebudede endringene i arbeidsmiljøloven.

– Vi må få opp tempoet. En ting er å sette ned utvalg. En annen ting er å snakke om å sette ned utvalg i et halvt års tid, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus