Meny

USA undersøker bruk av giftige kjemikalier i Syria

En mann puster gjennom en oksygenmaske på et feltsykehus i Kafr Zeita. Bildet ble tatt 12. april og viser ifølge opprørere en mann som har pustet inn klorgass fra et luftangrep i regi av syriske regjeringsstyrker. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksdepartement sier de har indikasjoner på bruk av giftige kjemiske stoffer, trolig klorgass, i byen Kafr Zeita i Syria.

Departementet undersøker om det er de syriske regjeringsstyrkene som er ansvarlig for angrepet hvor det kan ha blitt brukt kjemiske våpen, opplyser utenriksdepartementet mandag.

12. april kom det meldinger om at det var brukt kjemiske stridsmidler under et luftangrep mot byen Kafr Zeita i provinsen Hama sentralt i Syria. Opposisjonen anklager regimet for å ha brukt klorgass og sier at over 100 mennesker ble kvalt.

Les også: Syria holder presidentvalg i juni

Regjeringen i Damaskus hevder på sin side at opprørere i al-Nusra-fronten sto bak angrepet.

Søndag sa president François Hollande at Frankrike har informasjon om at Assad-regimet fortsatt bruker kjemiske våpen, og utenriksminister Laurent Fabius sa til den samme radiokanalen at det finnes «indikasjoner» på at det nylig er blitt brukt kjemiske våpen i Syria.

150.00 mennesker er drept siden konflikten i landet som startet i mars 2011. Trolig er så mange som 40 prosent av Syrias befolkning på over 22 millioner påvirket av borgerkrigen. Omkring 6,5 millioner er internt fordrevne, og i tillegg er 2,6 millioner syrere flyktninger i naboland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus