Meny

Skotter vil vurdere samarbeid med Norden

Skottlands førsteminister Alex Salmond snakker til SNPs årsmøte. Partiet ønsker tettere bånd med Norge og Nordisk råd dersom det ender med uavhengighet i folkeavstemningen til høsten. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Skottland blir uavhengig fra Storbritannia, vil det skotske nasjonalistpartiet SNP jobbe for medlemskap i Nordisk råd.

Et nærmere samarbeid med Norge og medlemskap i Nordisk råd er noe av det et uavhengig Skottland vil jobbe for, sier en talsmann for SNP til NRK. Skottene stemmer om uavhengighet 18. september.

– Uavhengighet gir oss nettopp muligheten til å søke direkte samarbeid med Norge, sier utenrikspolitisk talsmann Angus Robertson i SNP.

Nordisk råd ønsker ikke å kommentere det skotske utspillet før folkeavstemningen, mens Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder mener Skottland kan bli et dilemma for Norge.

Les også: Jevnt løp foran folkeavstemning i Skottland

– Norge står i en slags mellomstilling i forholdet sitt til Storbritannia og til Skottland versus England. Det er ikke så lett for Skottland å gjøre krav på norsk gunst alene, fordi vi også har sterke bånd til England, sier han til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus