Meny

Syria holder presidentvalg i juni

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal holdes presidentvalg i Syria 3. juni, opplyser parlamentets talsmann. Samtidig nektes opposisjonsledere i eksil å stille til valg.

Til tross for en opprivende borgerkrig som har kostet over 150.000 menneskeliv, opplyser parlamentets talsmann at det skal holdes presidentvalg i landet om under to måneder.

– Presidentvalget skal holdes 3. juni, mellom 7 om morgenen og 7 på kvelden, opplyste Mohammad al-Lahham i et møte i parlamentet mandag.

Tidligere denne måneden sa landets informasjonsminister Omran al-Zohbi at kandidater til presidentvalget må registrere seg i løpet av de ti siste dagene i april.

Les også: Ny syrisk valglov baner vei for gjenvalg av Assad

Det var på forhånd planlagt at valget skulle holdes innen juli, men nå er altså en endelig dato satt. Til det syriske nyhetsbyrået SANA har al-Zohbi sagt at «et overveldende flertall» ønsker at omstridte Bashar al-Assad, som har vært president i Syria siden 2000, skal gå løs på en tredje periode.

Al-Zohbi har også sagt at det ikke er en motsetning mellom å arrangere presidentvalg og fortsette fredsforhandlinger med opposisjonen.

Syrere utenfor landegrensene må avlegge sin stemme innen 28. mai. Nye valglover gjør at presidentkandidatene må ha bodd i Syria det siste tiåret. Dette skal være et grep for å hindre opposisjonsledere i eksil i utlandet å stille til valg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus