Meny

Sommer i sør, sludd i nord

Det er varmt på Øst- og Sørlandet, og flere steder får mandag den første dagen som kan defineres som sommer mandag. Foto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søringene kan glede seg over sommertemperaturer en uke framover. For nordlendingene er det derimot både sludd og storm i vente.

– I Sør-Norge ser det veldig bra ut. Et høytrykk vil bli liggende og gi pent vær fra Nordland og sørover, opplyser vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Høytrykket vil ligge i hvert fall ut uka og kommende helg. Men temperaturene vil imidlertid kunne variere noe.

– Det er ikke sikkert at det blir 20 grader hver dag. Det ser ut til at mandag og tirsdag vil bli de varmeste dagene. Onsdag og torsdag vil det trolig bli litt kaldere, men så stiger temperaturen litt igjen i helgen, sier Wahl.

Les også: Beskytt små øyne i sola

Sludd og storm

Fra Lofoten og nordover vil det derimot bli mer variabelt vær, noe som skyldes et lavtrykk litt sør for Spitsbergen som er på vei inn i Barentshavet.

– Lavtrykket vil gi mye vind. Særlig natt til tirsdag og utover tirsdagen vil det bli mye uvær med sterk vind og sludd- og snøbyger, sier Wahl, som varsler sterk kuling i Troms og periodevis liten storm i Vest-Finnmark. Det kan gi vanskelige kjøreforhold på enkelte av fjellovergangene.

Uværet vil minke utover ettermiddagen tirsdag, først i Troms og deretter i Finnmark.

– I Nordland blir det litt bedre, sier hun. Men også det sørligste av de nordligste fylkene kan få merke en sluddbyge eller to.

I starten av uka vil temperaturene i nord ligge på rundt null grader og senere stige til opptil fem plussgrader.

Ingen rekord

I Sør-Norge kan folk glede seg over sol og nærmest sommeridyll. Mandag ble det målt 21 grader i Rygge og 20 grader på Bygdøy i Oslo.

Men dette er langt fra noen rekord, ifølge Wahl.

– Det er ikke uvanlig med varmeperioder på denne tiden av året, sier hun og anslår at årets apriltemperaturer ligger på en historisk 10.-plass.

– I slutten av april 2000 ble det målt 27 grader i Sarpsborg, konstaterer Wahl.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus