Meny

Sigrids foreldre håper ankesaken skal gi flere svar

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til 5. august 2012. Hun ble funnet drept en måned senere. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er aldri blitt fastslått hvordan eller når Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) døde. Mannen som er tiltalt for drapet, nekter for å ha svarene på foreldrenes mange spørsmål.
Fakta om drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne

• Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012.

• 3. september samme år ble hun funnet i et skogholt ved et industriområde på Sofiemyr i Oppegård.

• To menn, nå 38 og 65 år gamle, ble pågrepet og siktet for drapet. 65-åringen eier et bilverksted nær funnstedet. 38-åringen er tidligere dømt i en voldssak.

• Det er funnet blod fra Sigrid i en campingvogn 38-åringen disponerte og fibre etter materiale liket var pakket inn i i en bil han lånte.

• Saken mot 65-åringen er henlagt på grunn av bevisets stilling.

• 38-åringen er tiltalt for frihetsberøvelse og forsettlig drap. I tiltalen er det varslet at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

• Oslo tingrett fant det bevist at 38-åringen var gjerningsmannen, men at han var psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig på gjerningstidspunktet.

• Ankesaken mot 38-åringen starter i Borgarting lagmannsrett 22. april. Det er satt av tolv dager.

Trolig er det bare én person som med sikkerhet kan fortelle hvordan den 16 år gamle jenta ble drept og nøyaktig når hun døde.

Oslo tingrett mener den mannen er 38-åringen som ble funnet skyldig i drap i fjor høst.

Selv nekter han kategorisk straffskyld, og følgelig for å ha noen som helst kunnskap om hva som skjedde fra Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til 5. august 2012 til hun ble funnet drept en måned senere.

– Foreldrene sitter med spørsmål om hvorfor deres datter ble offer i denne saken. Hvordan ble hun tatt og hva skjedde med henne etterpå? Når ble hun drept, og på hvilken måte, sier foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

Les også: Elden: - Fornøyd med dommen, men uenig i konklusjonen

Da tingretten avsa sin dom i oktober i fjor, konkluderte han med at rettsbehandlingen «i liten grad hadde svar på foreldrenes spørsmål».

Ifølge aktor, statsadvokat Nina Prebe, kommer saken bevismessig til å bli presentert for juryen i Borgarting lagmannsrett omtrent slik den ble presentert for dommerne i tingretten.

Vold mot hodet

16 år gamle Sigrid hadde vært på besøk hos venninnen, halvannen kilometer fra hjemmet sitt på Østensjø, lørdagskvelden 4. august for to år siden. Det var godt og varmt da hun gikk hjem rett før midnatt i shorts, singlet og tøysko.

De eneste sporene hun etterlot seg var skoen og ankelsokken hun bar, samt mobiltelefonen på stedet der hun mest sannsynlig ble bortført.

Les også: Stabell: - Sigrids foreldre venter fortsatt på svar

Søk med hund og grundige kriminaltekniske undersøkelser på stedet har ikke avdekket ytterligere spor, heller ikke blod, biologisk materiale eller spor etter påkjørsel.

Det gikk 29 dager før hun ble funnet dumpet og skjult på Sofiemyr i Oppegård.

Obduksjonen avdekket skader etter vold mot hodet, som hun trolig ble påført mens hun var i live, men også skader hun ikke kan ha fått før døden inntraff. Dødstidspunktet er anslått til 5. august, men anslaget er «svært usikkert».

Det er ingenting som tyder at omstendighetene rundt drapet vil bli ytterligere belyst under denne rettsrunden, ifølge 38-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden.

– Jeg har ikke mottatt noe mer fra politiet som kan beskrive hvordan hun døde, når det skjedde eller hvem som er ansvarlig. Det er derfor lite trolig at denne rettsbehandlingen vil være egnet til å oppklare saken, sier Elden til NTB.

Dømt utilregnelig

38-åringen, som tingretten mener er gjerningsmannen, har anket til lagmannsretten over skyldspørsmålet og reaksjonsfastsettelsen – at han ble funnet strafferettslig utilregnelig.

En av tre sakkyndige mener 38-åringen har paranoid schizofreni, de to andre konkluderer under sterk tvil med at han er tilregnelig. Men førstnevnte har hatt to tre timer lange samtaler med tiltale. Tiltalte nektet å samarbeide med de to andre.

Under behandlingen i tingretten ga han en forklaring som dommerne i stor grad vurderte som lite troverdig. Han har ikke villet fortelle hvor han var natten da Sigrid forsvant, bortsett fra at han var på «hemmelig sted».

Han hevdet dessuten at blodsporene som ble funnet etter Sigrid i campingvogna han bodde i var blitt avsatt der av noen som ville henge skylden på ham, som den opprinnelig medsiktede og tidligere kameraten (65).

Retten er «overbevis om at tiltalte har forholdt seg slik som nærmere beskrevet i tiltalebeslutningen. Retten utelukker at det er en alternativ gjerningsperson i denne saken», er konklusjonen i tingrettsdommen.

Saken går til 12. mai. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus