Håpet svinner for savnede etter ferjekatastrofen

Håpet svinner for å finne flere overlevende etter at en ferje med 459 personer forliste utenfor den sørkoreanske kysten onsdag. De fleste savnede er skoleelever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i overkant av 170 personer var onsdag ettermiddag reddet etter forliset, mens over 280 fortsatt er savnet. Foreløpig er bare fire personer funnet omkommet.

Myndighetene frykter at dødstallet vil stige dramatisk fordi mange trolig ble fanget inne i ferja, som gikk raskt ned.

Det er sendt dykkere inn i ferja.

– Jeg er redd for at det er liten sjanse å finne noen i live inne i ferja, sier en av redningslederne, Cho Yang-Bok tv-stasjonen YTN.

– Skipet var nesten helt sunket da jeg nådde fram. Svært mange må ha blitt fanget inne i skipet, sier en annen tjenestemann.

Les også: 291 personer savnet etter fergeulykke i Sør-Korea

Skoleelver

Forliset fryktes å bli Sør-Koreas verste katastrofe på 20 år.

Rundt 300 av passasjerene var sørkoreanske skoleelever som sammen med 14 lærere var på vei til den populære ferieøya Jeju.

– Det smerter å se at ungdommer på en skoletur er innblandet i en slik tragedie, sier Sør-Koreas president Park Geun-hye.

Dramatiske fjernsynsbilder viste at flere passasjerer skled hjelpeløse ned i vannet fra det bratte dekket, mens andre klamret seg fast i gummibåter.

De fleste som ble reddet, skal ha blitt plukket opp av små fiskebåter og andre kommersielle skip som var først fremme ved havaristen.

På grunn?

Det er ikke kjent hva som var årsaken til forliset, men overlevende har fortalt at ferja plutselig stanset, noe som kan tyde på at den hadde gått på grunn.

– Det kom en veldig høy lyd, og båten begynte umiddelbart å krenge til en side, opplyste Kim Song-muk, en av de voksne passasjerene som ble reddet.

– Folk kravlet og klatret for å komme seg opp til øverste dekk, men det var vanskelig fordi dekket skrånet kraftig, forteller Kim til nyhetskanalen YTN.

– Jeg hørte en høy lyd og følte at båten begynte å krenge med det samme. Noen av vennene mine falt og ble skadd. Vi hoppet i vannet og ble hjulpet opp av redningsbåter, opplyser en student.

Panikkslagne foreldre

Panikkslagne foreldre samlet seg på den videregående skolen i Ansan, desperate etter å høre nytt. Det ble meldt om kaotiske scener, der foreldre skrek i fortvilelse og desperat forsøkte å ringe barna sine.

– Datteren min ble reddet sammen med ti andre studenter, hun måtte hoppe i sjøen, forteller en kvinne til YTN.

Etter at ferja la seg over på siden, skal passasjerene ha fått beskjed om å hoppe i sjøen.

Passasjerferja befinner seg utenfor den sørvestlige delen av Korea-halvøya. Været i området ble beskrevet som fint, med moderat vind og sjø. Men vanntemperaturen er ganske lav, og holder i overkant av 12 grader.

Storstilt leteaksjon

Sør-Koreas president ba umiddelbart alle tilgjengelige fartøyer og spesialtrente dykkere om å dra til ulykkesstedet for å bidra i redningsaksjonen.

Etter hvert kom den sørkoreanske marinen til og helikoptre bidro til å heise folk opp fra sjøen. Også den amerikanske marinen sendte skip for å delta i redningsoperasjonen.

Tidlig onsdag ettermiddag norsk tid var det allerede mørkt i Sør-Korea, men kystvakten sier at letingen fortsetter med flomlys og undervannsbluss.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus