Putin: – Ukraina på randen av borgerkrig

President Vladimir Putin under et møte utenfor Moskva tidligere i april. Foto: Reuters
President Vladimir Putin under et møte utenfor Moskva tidligere i april. Foto: Reuters

Ukraina er nå på randen av borgerkrig, mener Russlands president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel konstaterte Putin at konflikten er trappet kraftig opp og at det er fare for krig, ifølge en uttalelse fra Kreml.

Putin hevder også at den ukrainske regjeringen har brutt grunnloven når den har slått ned på demonstrasjonene i den østlige delen av landet.

Begge lederne understreket betydningen av møtet om Ukraina-krisen som skal holdes i Genève torsdag. Både Russland, EU, USA og Ukraina skal etter planen delta her.

SBU: – Opprørerne vil knuses

Regjeringen i Kiev sendte tirsdag stridsvogner og spesialstyrker til byen Slavjansk, som i praksis har vært kontrollert av væpnede prorussiske aktivister siden lørdag.

– Opprørerne må advares om at de vil bli knust om de ikke legger ned våpnene, sier Vasyl Krutov i den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU). Han er overbevist om at opprørene får støtte fra hundrevis i den russiske hæren.

I tillegg landet to helikoptre med ukrainske soldater på en flybase i utkanten av byen Kramatorsk. Soldatene skal ha trukket seg tilbake til brakkene på basen etter å ha blitt møtt av fiendtlige lokale sivile.

– Flere drept i kamper

Ifølge ukrainske myndigheter ble flybasen ved Kramatorsk etter hvert «frigjort» uten at noen kom til skade. Prorussiske kilder opplyser imidlertid at flere personer ble såret da soldatene åpnet ild.

Russisk TV melder at fire mennesker ble drept i kamper ved Kramatorsk, men dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Makthaverne i Kiev ga de prorussiske separatistene frist til mandag morgen til å gi fra seg okkuperte bygg og våpen. Dette ble ikke etterfulgt, og dermed ble det iverksatt en antiterroroperasjon

– Operasjonen begynte natt til tirsdag. Målet med dette tiltaket er å beskytte borgerne i Ukraina, sa Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov ifølge Russia Today.

Han framholdt at operasjonen ville bli gjennomført på en balansert og ansvarsfull måte.

Solberg: – Uakseptabelt av Russland

USA er en av mange som hevder Russlands «operasjoner» i Øst-Ukraina har mange likhetstrekk med dem som ble iverksatt på Krim i slutten av februar.

Samtidig mener noen at det ikke er like klare bevis på at Russland har sendt store styrker til østlige Ukraina som på Krim, der det blant annet pekes på at opprørernes organisering ikke oppleves som like god som i februar Det nevnes også at det ikke er overraskende at lokale opprørere i øst beskriver seg som russere i et område der det russiske språket er utbredt.

Statsminister Erna Solberg slår uansett fast at Russlands oppførsel er uakseptabel.

– Ved å sette opp 40.000 soldater på grensen til Ukraina, utøver Russland et press på en annet land i en ustabil situasjon. Russland er selv dypt involvert i det som skjer i Ukraina, og bør derfor vise tilbakeholdenhet, sier Solberg til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus