Pollenallergikere må være obs på matallergi

Bjørkepollenallergikere kan få en allergisk kryssreaksjon med visse matvarer, blant annet eple og gulrot. Noen pollenallergikere får slike kryssreaksjoner på mat kun i pollensesongen, men mange reagerer hele året. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Bjørkepollenallergikere kan få en allergisk kryssreaksjon med visse matvarer, blant annet eple og gulrot. Noen pollenallergikere får slike kryssreaksjoner på mat kun i pollensesongen, men mange reagerer hele året. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som pollenallergikere forbereder seg på en ny sesong, vil mange av dem også oppleve allergiske reaksjoner på nøtter, frukt og grønnsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen pollenallergikere får slike kryssreaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året.

Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteinene i maten, skriver Matportalen.

Kløe og hevelser

Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt for å oppleve kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker som for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Forskning viser at røde epler oftere tåles bedre enn grønne epler av pollenallergikere. Andre igjen tåler kun skrelte epler, og grunnen til det er at det varierer hvor det er mest allergifremkallende stoffer – i skallet eller i fruktkjøttet.

Dersom man reagerer på grønnsaker, er det ofte nok å varmebehandle dem for å unngå en allergisk reaksjon.

Allergien vil oppleves som matallergi ellers, med kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Mer sjeldne symptomer er elveblest, astma og mage- og tarmbesvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere krav

Det blir innført strengere krav om merking av ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse, i desember i år, ifølge Mattilsynet.

Enkelte ingredienser som er kjent for å gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner, har spesielle krav til merking. Disse ingrediensene skal alltid stå i varedeklarasjonen på innpakningen med en klar referanse til råstoffet, dersom det er blitt bearbeidet.