Frykter polio-utbrudd i Norge

Over 60 år etter det siste store polioutbruddet i Norge, frykter medisinprofessor Stig Frøland at sykdommen igjen kan true Norge. På bildet får barn vaksine mot polio mandag 14. april i Landikotal, Pakistan. Foto: EPA / NTB scanpix.
Over 60 år etter det siste store polioutbruddet i Norge, frykter medisinprofessor Stig Frøland at sykdommen igjen kan true Norge. På bildet får barn vaksine mot polio mandag 14. april i Landikotal, Pakistan. Foto: EPA / NTB scanpix.

Medisinprofessor Stig Frøland advarer om at poliosmittede syriske flyktninger kan føre til nytt utbrudd i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om polio

• Poliomyelitt, polio, er en svært smittsom virussykdom.

• Rammer nervesystemet og kan forårsake lammelser.
• Er uhelbredelig. Kampen mot polio dreier seg derfor om vaksinering.
• Det globale initiativet mot polio (GPEI) står i spissen for kampen. WHO, UNICEF, Rotary og det amerikanske senteret for smittevern og forebygging (CDC) står bak kampanjen.
• Antall poliotilfeller er på verdensbasis redusert fra 350.000 i 1988 til 650 tilfeller i 2011.
• Tidlig i oktober ble polio igjen påvist i Syria.

(Kilder: polioeradication.org, UNICEF) (©NTB)

Over 60 år etter det siste store polioutbruddet i Norge, frykter medisinprofessor Stig Frøland at sykdommen igjen kan true.

Han mener norske helsemyndigheter er for passive i forebyggingen av den smittsomme sykdommen, som i 2002 ble erklært utryddet i Europa.

– En ganske betydelig del av den voksne befolkningen i Norge er ikke tilstrekkelig beskyttet mot polio fordi det har gått over 10-15 år siden de tok vaksinen. I verste fall kommer polioviruset inn i befolkningen, sprer seg og gir sykdom hos de som nå ikke er beskyttet ved vaksinasjon, sier Frøland til NRK.

Les også: Polio fra Syria kan true Europa

I november 2013 skrev to tyske leger i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet at smittefaren i Europa er stor delvis fordi flere europeiske land ikke har vaksinert mange nok av innbyggerne mot polio.

De fleste landene bruker dessuten en vaksine som ikke er effektiv nok, tilføyde de.

Polio er allerede påvist i Syria. Vaksineprogrammet i det krigsherjede landet har nesten stanset helt opp på grunn av den blodige borgerkrigen. Svært mange barn under to år ikke har fått vaksinen.

Les også: 240.000 pakistanske barn i fare for å få polio

Norge har i år forpliktet seg til å motta totalt 1620 overføringsflyktninger, hovedsakelig gjennom FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR).

– Polioutbruddet i Syria er svært alvorlig. Det sprer seg utover Syrias grenser fordi syrere er på flukt. Det er ingen krisesituasjon i Norge, men det hadde ikke skadet å minne befolkningen om at det er lurt å revaksinere seg. Ingen har vondt av litt påfyll av poliovaksine, poengterer medisinprofessor Frøland overfor NRK.

Mandag sendte det norske Folkehelseinstituttet ut en påminnelse til norske kommuner om vaksinering mot viruset.

Anbefalingene gjelder for flyktninger og asylsøkere i mottak samt ansatte som arbeider der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus