God start for NAV Jobblyst

NAV PÅ NETT: NAV har hatt stor suksess med Facebook-siden NAV Foreldrepenger. Nå håper de å gjenta suksessen i sosiale medier med den nye siden NAV Jobblyst. Foto: Colourbox.com (montasje: DinSide.no)
NAV PÅ NETT: NAV har hatt stor suksess med Facebook-siden NAV Foreldrepenger. Nå håper de å gjenta suksessen i sosiale medier med den nye siden NAV Jobblyst. Foto: Colourbox.com (montasje: DinSide.no)

Slik vil NAV få 80.000 ungdom ut i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledig ungdom er en gruppe som NAV har hatt utfordringer med å nå frem til i sine vanlige kanaler. NAV opplyser at ungdom i liten grad oppsøker NAV-kontorer, og at mange av dem heller ikke tar kontakt på telefon.

Ungdom er imidlertid aktive i sosiale medier, og NAV går nå nye veier for å få flere ungdommer ut i jobb. Med Facebook-siden NAV Jobblyst håper de å nå frem til de 80.000 ungdommene som i dag står utenfor arbeidslivet.

En dag på NAV: Vi har vært med på jobbverksted

Ungdom under radaren

NAV lanserer denne siden fordi et økende antall ungdom står helt utenfor arbeidslivet. Faktisk er mange av dem ikke i kontakt med det offentlige i det hele tatt.

BEGEISTRET: Kommunikasjonsrådgiver Alf Tore Meling mener at NAV har forbedringspotensial på den nye siden sin, men han er i all hovedsak begeistret for NAV Jobblyst. Foto: Beth Helen VilboBEGEISTRET: Kommunikasjonsrådgiver Alf Tore Meling mener at NAV har forbedringspotensial på den nye siden sin, men han er i all hovedsak begeistret for NAV Jobblyst. Foto: Beth Helen Vilbo

– Det er en stor utfordring at noen ungdommer verken jobber, mottar ytelser eller gjennomfører videregående opplæring. Det er rett og slett en del unge, og da spesielt gutter, som sitter i kjelleren hos foreldrene og spiller dataspill. De lever livet sitt helt på siden av samfunnet for øvrig, sier Gudbjørgsrud.

Arbeidsledig? Slik får du jobb med hull i CV-en

– Et kinderegg

Kommunikasjonsrådgiver, Alt Tore Meling, har spesialisert seg på offentlig sektors bruk av sosiale medier. Han har fulgt NAV Jobblyst fra siden ble opprettet for noen uker siden.

– Veilederne som svarer på henvendelsene har klart å skape en utadvendt og flott tjeneste der de klarer å balansere informasjon med kommunikasjon og matnyttig dialog, sier Meling.

Videre kaller han NAV Jobblyst et kinderegg, i betyding av at siden:

  • Ivaretar jobbsøkernes interesser ved å hjelpe dem til å skaffe seg jobb.
  • Ivaretar samfunnets interesser ved å bidra til å få flest mulig i jobb.
  • Ivaretar NAVs interesser ved å bygge NAVs omdømme.

Jobber du deltid? Sjekk om du kan kreve full stilling

Godt mottatt

Tjenesten ble lansert i det stille 17. mars, og har allerede fått om lag 3.700 følgere. NAV har tidligere hatt stor suksess med NAV Foreldrepenger, og håper på samme gode resultat for det nye initiativet.

TJENESTEDIREKTØR: Bjørn Gudbjørgsrud i NAV håper å nå ut til enda flere ungdom med den nye Facebook-siden NAV Jobblyst. Foto: NyeBilder.noTJENESTEDIREKTØR: Bjørn Gudbjørgsrud i NAV håper å nå ut til enda flere ungdom med den nye Facebook-siden NAV Jobblyst. Foto: NyeBilder.no

– At så mange følger oss bare tre uker etter at siden ble opprettet, viser at mange ønsker informasjon og rådgivning knyttet til jobbsøking, sier Bjørn Gudbjørgsrud, tjenestedirektør i NAV til DinSide.

De ansatte som drifter tjenesten hos NAV melder om at mange er inne og leser informasjon på siden, og at mange er engasjert i mer direkte dialog. Det er også mulig å chatte med de ansatte, uten at dette blir synlig for andre brukere inne på siden.

Tenk på personvernet

Kommunikasjonsrådgiver Meling stiller imidltertid spørsmålstegn ved om personvernet er tilstrekkelig ivaretatt, ettersom kontakten med veiledere foregår på Facebooks plattform.

– NAV Jobblyst benytter her en tredjeparts plattform, applikasjoner og lagringsløsninger. Det viktige spørsmålet blir dermed hvordan NAV sikrer sine brukere informasjonssikkerhet og personopplysningsvern - så lenge de ikke har kontroll på hvor og hvordan informasjonen lagres og sikres, påpeker Meling.

Send melding

Her svarer Gudbjørgsrud at det varierer fra person til person hva man ønsker å spørre om åpent på veggen, og at direktemeldinger til veiledere således er et godt supplement til den åpne siden.

– Vi er veldig tydelig på at de ikke må dele taushetsbelagt informasjon på siden, og har klare rutiner for hva vi gjør dersom det skjer. Men selv spørsmål av generell karakter kan være personlige for den enkelte og noe man ikke vil dele med alle. Da sier vi at det er lurt å sende melding i stedet, uttaler han.

Heartbleed: Sjekk om du bør skifte passord nå

Praktiske tips og råd

På NAV Jobblyst er det fokus på både utdanning og jobb. Her legges det ut konkrete tips til hvordan man kan skrive CV, jobbsøknad og hvordan man bør forberede seg til et intervju.

Mange ungdommer som er skoleleie og usikre på fremtiden har tatt kontakt de siste ukene. NAV er ikke i tvil om hva disse ungdommene må fokusere på.

Ungdommene må holde ut

– Her er vårt klare råd at ungdommene må holde ut og fullføre videregående opplæring. I dagens samfunn er det nesten umulig å få jobb om man bare har fullført ungdomsskolen, advarer Gudbjørgsrud.

Alf Tore Meling påpeker at han i all hovedsak er begeistret for dette nye tilbudet fra NAV. Han oppfordrer likevel NAV Jobblyst til å ta en ekstra runde på sidens grafikk med tanke tilgjengelighet og universell utforming, og spisse budskapet slik at man er sikre på å nå riktig målgruppe.

Jobbsøker? Tipsene finner du på DinSides jobbsider

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus