Innkaller til krisemøte i Ukrainas regjering

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov innkaller til krisemøte lørdag kveld. Bildet er tatt av presidenten under en grenseinspeksjon i begynnelsen av april. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov innkaller til krisemøte lørdag kveld. Bildet er tatt av presidenten under en grenseinspeksjon i begynnelsen av april. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov innkalte lørdag til et krisemøte på grunn av situasjonen øst i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen spredte seg utover i de østlige deler av Ukraina i løpet av lørdagen. Prorussiske demonstranter tok kontroll over bygninger i flere byer, og det ble også meldt om skyting.

– Vi kaller inn til møte i kveld for medlemmer i Rådet for sikkerhet og forsvar på grunn av sikkerhetssituasjonen øst i Ukraina, sier en talsperson for presidenten etter at det gjennom dagen var rapportert en rekke alvorlige hendelser.

– Avdelinger i forsvars- og innenriksdepartementene planlegger en operasjon der vi reagerer, sier innenriksminister Arsen Avakov.

Les også: Politisjefen i Donetsk går av

Væpnet aksjon mot politistasjon øst i Ukraina

Kamuflasje

Hendelsene lørdag begynte med at væpnede menn i kamuflasjeuniform på morgenen tok kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina.

Mennene fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyste ukrainsk politi.

– Å få tilgang til våpnene var målet med aksjonen. De deler nå ut disse våpnene til demonstranter i Slavjansk, opplyste politiet i en pressemelding.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter står bak aksjonen og krever en slutt på «provokasjonene».

I løpet av dagen ble det meldt om stadig nye hendelser og aksjoner flere steder i regionen Donetsk, hvor Slavjansk ligger.

Les også: Ukraina har stoppet å betale for russisk gass

I selve byen Donetsk stormet omkring 200 prorussiske demonstranter bevæpnet med køller og stokker politiets hovedkvarter, og politisjefen i byen ble tvunget til å gå av.

Militærkledde menn bevæpnet med automatvåpen satte opp kontrollposter langs veiene inn til byene Slavjansk og Donetsk øst i Ukraina.

Samtidig rapporterer innenriksminister Arsen Avakov om episoder med skyting ved to politistasjoner i byene Kramatorsk og Krasnyj Lyman. Ingen ble skadd, men Avakov skyldte på prorussiske krefter og sa at de står bak.

– Planlagt

Avisen Kyiv Post skriver at hendelsene virker koordinert og godt planlagt, på samme måte som aksjonene i forkant av Russlands anketering av Krim i februar.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia sier han lørdag var i en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om saken. Han har tidligere avvist kontant at Russland ønsker å erobre deler av Ukraina.

– Vi har ingen slike ønsker. Det strider mot kjernen i Russlands interesser, sa Lavrov fredag.

Lørdagens aksjoner kommer etter at prorussiske demonstranter i flere byer øst i Ukraina de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene.

Demonstrantene krever en folkeavstemning i området om løsrivelse fra Ukraina og tilslutning til Russland.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er kommet med løfter om økt selvstyre for de østlige regionene, men det har ikke fått demonstrantene til å vike fra sine krav.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

– Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, vil møte en passende respons, advarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus