Salmond: En avstemning om Skottlands fremtid

Skottlands førsteminister Alex Salmond (Det skotske nasjonalistpartiet, SNP) teller ned til høstens folkeavstemning om skotsk selvstendighet. Foto: Russell Cheyne/ Reuters / NTB scanpix
Skottlands førsteminister Alex Salmond (Det skotske nasjonalistpartiet, SNP) teller ned til høstens folkeavstemning om skotsk selvstendighet. Foto: Russell Cheyne/ Reuters / NTB scanpix

Lederen for de skotske nasjonalistene ber skottene om å legge partipolitikk til side og bruke stemmeretten til bryte ut av den britiske unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En ja-stemme i september er ikke en stemme til meg eller til en SNP-regjering i 2016. Det er en stemme for en regjering i Skottland valgt av det skotske folket, sa partileder i SNP og Skottlands førsteminister Alex Salmond i sin tale til landsmøtet.

Folkeavstemningen handler om å legge Skottlands fremtid i Skottlands hender, ifølge Salmond.

– En regjering som kontrollerer skatter, økonomien, sosialtrygden, arbeidsliv, immigrasjon, olje- og gassinntekter, europeisk politikk og en rekke andre spørsmål som i dag kontrolleres av Westminster.

Les også: Norske forfattere støtter uavhengig Skottland

– Tettere løp

Skottland skal 18. september i år holde folkeavstemning om full selvstendighet.

Dersom skottene sier ja i folkeavstemningen, så vil arbeidet mot uavhengighet starte umiddelbart.

Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) startet sitt to dager lange landsmøte i oljebyen Aberdeen fredag.

– Ja-siden har gjort framskritt i vinter, og kappløpet er blitt tettere. Men hvor tett vet vi ennå ikke, sier professor John Curtice ved University of Strathclyde i Glasgow til Reuters.

– Dømt til å mislykkes

Med slagordet «Forward» (Framover) fremmer SNP budskapet om at det er på tide at skottene får styre seg selv og sine egne ressurser, ikke minst olje og gass, etter å ha vært knyttet til England i 307 år.

Men forretningsfolk, finansanalytikere og britiske politikere mener at et Skottland på egne bein er dømt til å mislykkes.

Økonomien er ett av de sentrale spørsmålene i debatten. Det dreier seg dessuten om Skottlands forhold til EU, og om et selvstendig Skottland kan bli atomfritt.

Et annen viktig spørsmål er hvilken valuta som skal gjelde hvis det virkelig blir en løsrivelse. I London har regjeringen allerede gitt klar beskjed om at skottene bare kan glemme pundet hvis de går inn for uavhengighet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus