Væpnet aksjon mot politistasjon øst i Ukraina

Opptrapping i Øst-Ukraina: Bevæpnede menn overtar nå kontrollen over politistasjon i Slavjansk. Skjermdump: Youtube.
Opptrapping i Øst-Ukraina: Bevæpnede menn overtar nå kontrollen over politistasjon i Slavjansk. Skjermdump: Youtube.

Væpnede menn i kamuflasjeuniform har tatt kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina, ifølge landets innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen gruppe væpnede menn har forsøkt å ta kontroll over påtalemyndighetens kontorer i regionen Donetsk, som Slavjansk ligger i, men er blitt tvunget på retrett, opplyser innenriksministeren.

«Responsen vil bli svært hard, for det er forskjell på demonstranter og terrorister», skriver Arsen Avakov på Facebook.

En lokal polititalsmann sier til nyhetsbyrået Reuters at mennene ikke har kommet med noen krav. De har heller ikke oppgitt noen detaljer om sin identitet.

Inntrengerne skal ha sikret seg 400 pistoler og 20 rifler i politibygningen de har okkupert, melder Ukrainas Pravda lørdag ettermiddag.

Ubekreftede meldinger i Ukraina litt over klokka 12 går ut på at bevæpnede menn er i ferd med å overta også andre bygninger, inkludert rådhuset i byen. Kilder i Kiev hevder at borgermesteren i Slavjansk skal ha invitert de pro-russiske militære aksjonistene.

Ifølge ukrainske bloggere støtter borgermesteren i Slavjansk, kvinnen i rosa på bildet, de væpnede prorussiske mennene, her fra en youtoubevideo lørdag. Ifølge ukrainske bloggere støtter borgermesteren i Slavjansk, kvinnen i rosa på bildet, de væpnede prorussiske mennene, her fra en youtoubevideo lørdag.

Okkupasjoner

Aksjonen kommer etter at prorussiske demonstranter i flere byer øst i Ukraina de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene.

Demonstrantene krever en folkeavstemning i området om løsrivelse fra Ukraina og tilslutning til Russland.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk kom denne uka med løfter om økt selvstyre for de østlige regionene, men det har ikke fått demonstrantene til å vike fra sine krav.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

«Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, de vil møte en passende respons», advarer han.

Skjøt opp i lufta

Slavjansk ligger i regionen Donetsk, om lag 150 kilometer fra grensa til Russland. Ukraina har sendt spesialstyrker til stedet, men det er foreløpig ikke meldt om noe forsøk på å slå tilbake på de væpnede mennene som har tatt seg inn på politistasjonen.

Mennene skal ifølge lokal presse ha skutt opp i lufta da de gikk til aksjon.

Også i de andre byene hvor bygninger er blitt okkupert, har demonstranter bevæpnet seg. Ukrainske styresmakter har truet med maktbruk for å få dem ut av bygningene, men har foreløpig ikke gjort alvor av truslene.

De politiske lederne i Kiev frykter at russiske soldater skal gå inn i østlige deler av Ukraina på samme måte som på Krim-halvøya, og USAs utenriksminister John Kerry har hevdet russiske agenter blir sendt til Øst-Ukraina for å skape kaos og gi Russland et påskudd til å gripe inn militært.

Russland selv nekter for dette.

– Vi har ingen slike ønsker. Det strider mot kjernen i Russlands interesser, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fredag.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus