Mann er mann verst:

Gonoré og syfilis blomstrer opp i Norge

Sprer seg og blir verre: Ubeskyttet sex fører til 20-årsrekord for syfilis og gonoré i Norge. Sykdommene kan bli vanskeligere å utrydde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Sprer seg og blir verre: Ubeskyttet sex fører til 20-årsrekord for syfilis og gonoré i Norge. Sykdommene kan bli vanskeligere å utrydde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Mange fler ble smittet av kjønnssykdommene gonoré og syfilis i fjor. Verst er det blant menn som har tilfeldig sex med menn i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 prosent flere ble diagnostisert med kjønnssykdommen syfilis i fjor, samtidig som antall tilfeller med gonoré gikk opp med 63.

Det er de alarmerende tallene fra Folkehelseinstituttet som NRK omtaler.

Det ble oppdaget 185 tilfeller av syfilis og 506 tilfeller av gonoré i 2013.

«Ikke på mer enn 20 år er det registrert så mange tilfeller av disse infeksjonene i Norge», skriver Folkhelseinstituttet.

Gonoré smitter ved ubeskyttet sex og kan gi alvorlige infeksjoner . Syfilis starter med sår og kan etter hvert ramme sentralnervesystemet.

Urovekkende er at smittekildene etter hvert utvikler motstandsdyktighet mot antibiotika, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO.

Les: Snart er det ingen kur for gonoré

Den økende forekomsten av gonoré og syfilis blant menn fortsetter i 2013. Men heller ikke heteroseksuelle menn og kvinner kan føle seg trygge. Også der sprer smitten seg.

Av dem som ble smittet av gonoré, var 438 menn og 68 kvinner. Av mennene var 262 smittet homoseksuelt. Samtlige kvinner ble smittet etter å hatt sex med menn.

Av de 506 meldt med gonoré i 2013 var 365 født i Norge og 58 prosent var bosatt i Oslo.

Også i 2012 økte utbredelsen av gonoré, mens antall tilfeller av syfilis sank.

Les: Flere blir smittet med gonoré - færre med syfilis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus