NOKAS-dømte Betew løslates

Tingretten har bestemt at NOKAS-dømte Metkel Betew kan løslates. Her fra ankebehandlingen av i Gulating lagmannsrett i 2006. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Tingretten har bestemt at NOKAS-dømte Metkel Betew kan løslates. Her fra ankebehandlingen av i Gulating lagmannsrett i 2006. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

NOKAS-dømte Metkel Betew kan løslates, har tingretten avgjort. Han ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha sittet minstetiden på ti år på forvaringsdommen på 16 år etter NOKAS-ranet har Asker og Bærum tingrett bestemt at Metkel Betew (35) skal løslates.

Det bekrefter Betews forsvarer overfor ABC Nyheter

– Dette er helt i tråd med vår begjæring og vi er tilfreds med at den er tatt til følge. Min klient er fornøyd med rettens avgjørelse, sier Betews advokat Marius Dietrichson.

Rettssaken mellom påtalemyndigheten og Betew ble avsluttet i tingretten onsdag.

Les også: NOKAS-dømte Metkel Betew krever seg løslatt

Forberedt på anke

Dietrichson forteller at Betew er forberedt om påtalemyndnigheten velger å anke løslatelsen.

– Vi håper og tror påtalemyndigheten legger til grunn rettspraksis, men vi har diskutert en mulig anke av avgjørelsen, sier han.

– Hva vil Betew gjøre om avgjørelsen ikke blir anket?

– Han vil fullføre en bachelor i sosiologi med tanke på å bli sosionom.

– Han er veldig tydelig på at han har lagt sitt kriminelle bak seg. Klientens livssituasjon er betydelig annerledes enn da han var i 20-årene, sier Dietrichson til ABC Nyheter.

– Urealistiske forestillinger om fremtiden

Påtalemyndigheten mener Betew ikke er klar for samfunnet.

I sin prosedyre sa statsadvokat Tormod Haugnes at den ransdømte 35-åringen har helt urealistiske forestillinger om fremtiden, ved at han vil bruke sin kriminelle erfaring for å hjelpe vanskeligstilte barn og ungdommer.

Statsadvokaten kritiserte også at Betew fortsatt har utstrakt kontakt både med andre kriminelle og med meddømte i NOKAS-saken.

– Hvis retten kommer til at han skal prøveløslates, må han forbys å ha kontakt med kriminelle miljøer, sa statsadvokaten ifølge Aftenposten.

Millionranet Nokas

Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år etter millionranet i Stavanger 5. april 2004.

Han var sammen med Kjell Alrich Schumann, som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, de eneste av ranslaget som ble dømt til forvaringsstraff. I alt ble 15 menn dømt for å ha vært med på det brutale ranet.

Alle i NOKAS-saken, bortsett fra David Toska og Schumann, er nå på åpen soning eller løslatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus