Skogsbærkake kan være kilde til hepatitt A-utbrudd

Skogsbærkake kan være kilde til hepatitt A-utbrudd
Skogsbærkake kan være kilde til hepatitt A-utbrudd

Mattilsynet mistenker at en importert, frossen skogsbærkake kan være smittekilden for det siste utbruddet av smittsom leverbetennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av april ble det meldt om en om en unormal økning av hepatitt A -tilfeller i Norge. 19 av de smittede hadde ifølge Folkehelseinstituttet samme variant av viruset, noe som tyder på en felles smittekilde.

Nå tror Mattilsynet at de har funnet smittekilden – en fryst skogsbærkake som er importert fra Tyskland av norske

Tyskimpotert skogsbærkake fra Marexim kan være kilden til smitten, trorMattilsynet. Foto: ProdusentenTyskimpotert skogsbærkake fra Marexim kan være kilden til smitten, trorMattilsynet. Foto: Produsenten

.

– Vi har en sterk mistanke til at denne kaken er smittekilden. Vi sørger nå for at importøren fjerner den fra markedet, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Kaken har hovedsakelig blitt solgt til ulike restauranter, storkjøkken og spisesteder over hele landet. Men den kan også ha havnet i private frysere, og Jensvoll ber alle som har en slik kake i fryseren, om å returnere eller kaste denne.

Mattilsynet kan heller ikke utelukke at bærene som er brukt i kaken, kan ha blitt importert til Norge via andre kanaler.

– Vi jobber nå med å skaffe informasjon om dette. Inntil videre anbefales det derfor at man fortsetter å koke importerte fryste bær før de skal brukes i retter som ikke skal varmebehandles, sier Jensvoll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus