Aktor til Pistorius: – Hvorfor skrek hun ikke?

Hvorfor skrek ikke Reeva Steenkamp da Oscar Pistorius avfyrte fire skudd mot henne gjennom en lukket dør? Aktor i drapssaken mot løpestjernen nekter å tro at hun tidde bom stille.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Gerrie Nel sa fredag at den drapstiltalte toppidrettsmannens forklaring ikke står til troende. En åpenbart fortvilet Pistorius svarte at han ikke hørte skrik fra kjæresten Steemkamp på innsiden av badet.

– Hun reagerte ikke, fru dommer, sa han. Han har tidligere forklart at han skjøt mot det han trodde var en inntrenger i hans hjem i Pretoria, og at Steenkamp ikke skrek under skytingen gjennom døren til badet i huset tidlig på morgenen 14, februar – Valentinesdagen – i fjor.

«Du skriker»

– Hun er våken. Hun er på toalettet. Du roper. Du skriker. Du er tre meter fra henne. Hun ville ha reagert. Hun ville ikke ha tidd stille, herr Pistorius, sa aktor Nel på tredje dag av sitt kryssforhør av Pistorius fredag.

Mye handlet om sikkerheten i og rundt boligen på den tredje dagen av Nels kryssforhør av Pistorius. Aktoren som går under kallenavnet Pitbullen på grunn av sin aggressive utspørringsstil, prøvde å undergrave Pistorius' påstander om at sistnevnte var bekymret for kriminalitet og for sin egen sikkerhet, melder Sky News.

Les også: Tøff aktor utfordrer Pistorius

Nel mener at 27-årige Pistorius har endret beviset som gjelder boligens alarmsystem, og at han var selektiv i sin erindring av hendelsene.

– Du er i trøbbel. Du skreddersyr bevis, sa Nel.

Husket ikke

Aktor spurte om alarmen i boligen var aktivert og fungerte den natten Pistorius skjøt Reeva Steenkamp. En fungerende alarm vil så tvil om Pistorius' forklaring om at han trodde Steenkamp var en innbruddstyv og dermed skjøt henne i selvforsvar.

Pistorius forklarte at han hadde deaktivert alarmen den aktuelle natten. Etter flere spørsmål fra Nel sa den tiltalte at han ikke husker at han gjorde det, men at han må ha deaktivert alarmen ettersom det var en vane.

– Jeg er ikke overbevist om svaret ditt nå, jeg tror du prøver å dekke over løgner, sa Nel ifølge BBC.

Se video fra rettssaken fredag øverst i artikkelen

Irettesatte aktor

Pistorius sa flere ganger at han ikke var i stand til å huske alle detaljer, og klaget over at han var sliten.

Dommer Thokozile Masipa sa deretter til 27-åringen at han måtte si ifra hvis det at han var sliten medførte at han forklarte seg feil, men Pistorius svarte at han var i stand til å fortsette forklaringen sin.

På et tidspunkt ba dommeren aktor om å passe språket sitt.

– Du kaller ikke et vitne en løgner når han er i vitneboksen, sa dommeren.

Før utspørringen startet, sa aktor Nel at Steenkamps mor June hadde bekreftet at Pistorius hadde prøvd ta kontakt med familien privat for å unnskylde seg for dem, men at familien ikke var klare for å møte ham.

Les også: Her forteller Pistorius om drapet på kjæresten

– Det gir ikke mening

Aktor presset også Pistorius på hvorfor han valgte å gå mot badet der han hadde hørt lyder fra den fatale natten. Aktor mente det tryggeste ville være å få Steenkamp ut av huset gjennom soveromsdøren, og ville vite hvorfor han ikke valgte dette.

Pistorius forklarer at det var hans personlighet som gjorde at han gikk mot faren og at han handlet instinktivt.

– Instinktet ditt burde vært å sikre deg at Reeva var i trygghet, responderte aktor.

– Du gikk mot faren. Det gir ikke mening, det er ikke sant, hevdet aktor.

27-åringen nekter skyld i tiltalen som lyder på overlagt drap på 29 år gamle Steenkamp på Valentinsdagen 14. februar i fjor. Han har hele tiden hardnakket hevdet at han skjøt i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus