Påsken blir våt og vindfull

Mange drømmer om sol og skiføre i påsken, men mange steder ser det dårlig ut. Foto: COLOURBOX
Mange drømmer om sol og skiføre i påsken, men mange steder ser det dårlig ut. Foto: COLOURBOX

De beste påskedagene får vi før selve høytiden setter inn. Nyt dem, oppfordrer meteorologene, for resten av påsken blir våt og vindfull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort lavtrykk kommer til å legge en demper på palmehelgen. Deretter følger noen dager med ålreit påskevær de fleste steder, før et nytt lavtrykk kommer på banen med ny nedbør og vind akkurat i tide til helligdagene neste uke. Avslutningen på påsken er derimot et uskrevet kapittel.

– Det er for langt fram i tid til at vi kan si noe sikkert om slutten på påsken, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Derimot kan han uttale seg rimelig sikkert om starten på påskeuken – en start som riktignok ikke blir mørk og stormfull, men i hvert fall våt og vindfull.

Les også: – Husk solbriller til barna i påsken

Våt start

– Påsken begynner for mange allerede fredag. Denne dagen blir det nedbør fra Rogaland til Nordkapp. Østlandet blir liggende i le og dagen blir brukbar både i lavlandet og til fjells, og det blir delvis bra også på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark, sier Escobar Løvdahl.

Verre skal det bli.

– Et stort lavtrykk fra vest vil gi vindøkning utover dagen lørdag, med kuling omtrent langs hele kysten og i fjellet. De som bor lengst nord, i Troms og Finnmark, slipper foreløpig unna, men lavtrykket vil etter hvert nærme seg også der, sier Escobar Løvdahl.

Gjennom påsken ligger det an til gode snøforhold i fjellet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men fjellturen lørdag kan bli en nedtur i Sør-Norge.

Les også: Du kan få påskehytte for 1,5 millioner

Mulig storm

Vestlandet får mest å stri med. Her blir det lokalt mye nedbør lørdag mellom Stad og Rogaland.

– Det blir også en del vind, kan hende liten storm nord for Florø. Det blir vått og vindfullt på Vestlandet og senere også i Midt-Norge. Østlandet får mindre av dette været, men man slipper ikke unna her heller. Det blir grått og regn. De som skal være på fjellet må passe seg. Det blir vindøkning, kuling, nedbør med snøfokk og dårlig sikt, sier Escobar Løvdahl.

Palmesøndag fortsetter omtrent på samme måte. Lavtrykket utenfor kysten nærmer seg Midt-Norge, samtidig som søndagen forblir vindfull i hele Sør-Norge.

– I fjellet blir det fortsatt kuling, og på topper og utsatte steder i høyfjellet er det mulighet for storm søndag, sier statsmeteorologen.

Nordland får variabelt vær med byger søndag, og lavtrykket som har flyttet seg nordover til da, vil etter hvert gi litt dårligere vær også i Troms og Finnmark.

Nye lavtrykk

Gladmeldingen er at været blir forbigående bedre mellom søndag og tirsdag.

– Nedbøren blir avtakende både østafjells og på Vestlandet, men vi må regne med fortsatt vind, sier statsmeteorologen.

Til tross for vind, blir det tirsdag opphold og sol i sør. Regnbygene som har preget Vestlandet, gir seg tirsdag, og det blir også lite nedbør på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark.

– Det er dermed gode muligheter for forbigående bra vær disse få dagene, men vinden blir problematisk i Sør-Norge. Fra onsdag og skjærtorsdag og utover blir det mest sannsynlig ny lavtrykksaktivitet mellom Island og Norge. Det betyr nytt vestavær med nedbør i Sør-Norge fra langfredag, sier statsmeteorologen.

– Midtdagene mellom palmehelgen og langfredag ser best ut med tanke på sol og vindforhold i Sør-Norge. I Nord-Norge er det Øst-Finnmark og Finnmarksvidda som stikker av med det beste været. Nyt godværsdagene mens de er her, konkluderer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus