NATO: – Russland må trekke seg tilbake

NATO hevder de har satelittbilder av at Russland har 40.000 soldater ved Ukrainas grense. Russland sier bildene er gamle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO la torsdag fram satellittbilder som viser de russiske styrkene i området øst for Ukrainas grense. Alliansen anslår at 40.000 soldater er plassert i området.

– Vi har sett satellittbildene dag etter dag. Russland nører opp under etniske spenninger i Øst-Ukraina og provoserer fram uro, sa Fogh Rasmussen til pressen under et besøk i Praha torsdag.

Hvis soldatene krysser grensen, vil det få svært alvorlige konsekvenser, advarer Fogh Rasmussen. Men han understreker ifølge nyhetsbyrået Reuters at NATO ikke vurderer militære reaksjonsmidler. Diplomati må danne grunnlag for veien videre, sier Fogh i sin oppfordring til Russland:

– Hvis Russland virkelig ønsker dialog, så bør første skritt være å trekke soldatene tilbake.

Bakgrunn: Her er NATOs bevis for at russerne ruster opp

– Gamle bilder

Russland hevdet torsdag kveld at NATOs satellittbilder av styrkene ved grensen er fra august 2013. Det melder nyhetsbyrået RIA, som har informasjonen fra generalstaben i Russland.

Bildene det er snakk om ble lagt fram av NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove. Han sa at Russlands militære nærvær øst for Ukrainas grense er uforminsket.

Generalen la fram kommersielle satellittbilder for nyhetsbyrået AP , som skriver at de viser blant annet russiske jagerfly, kamphelikoptre, artilleri og trolig spesialstyrker øst for Ukrainas grense.

– Jeg vil karakterisere det som en blandet styrke. Med andre ord er det en styrke som har den utrustningen den trenger for å fullføre militære oppdrag den eventuelt får, sier Breedlove.

Uforminsket

Russlands militære nærvær øst for Ukrainas grense er uforminsket, sier NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove.

Generalen legger fram kommersielle satellittbilder for nyhetsbyrået AP, som skriver at de viser blant annet russiske jagerfly, kamphelikoptre, artilleri og trolig spesialstyrker øst for Ukrainas grense.

– Jeg vil karakterisere det som en blandet styrke. Med andre ord er det en styrke som har den utrustningen den trenger for å fullføre militære oppdrag den eventuelt får, sier Breedlove.

Les også: Kerry: – Russland forsøker å skape et påskudd for å gripe inn militært

Kampklar

Analytiker Anthony Cordesman ved tankesmia Center for Strategic and International Studies sier styrkene ser kampklare ut. Man han mener også det er uklart fra bildene hvor mye Russland har forsterket styrkenærværet.

– De viser at det er en blanding mellom lette og tunge styrker, og at de kan bevege seg raskt om de beordres til Ukraina, sier Cordesman til AP.

Bildene er tatt i slutten av mars og er innhentet av DigitalGlobe.

Les også: USA kan sende soldater til Øst-Ukraina

Få dager

Breedlove har tidligere sagt at Russland har nok soldater langs Ukrainas grense til å kunne rykke inn i nabolandet og oppnå det de ønsker i løpet av tre til fem dager.

Det russiske forsvarsdepartementet anklager imidlertid NATO for å utnytte Ukraina-krisen og bruke den som et slags kamprop mot en «innbilt trussel».

– De gjentatte beskyldningene mot oss fra generalsekretær Fogh Rasmussen har overbevist oss om at forsvarsalliansen bruker krisen i Ukraina til å samle sine tropper for en innbilt trussel utenfra mot NATOs medlemmer, siterer nyhetsbyrået AFP fra en uttalelse.

På den måten mener russerne alliansen prøver å styrke etterspørselen etter NATO.

Les også: – Russland vil ta mer av Ukraina

Plan

Breedlove legger nå siste hånd på verket på en plan NATO utarbeider for å betrygge alliansens medlemsland i Russlands nabolag. Planen ventes lagt fram senest tirsdag.

Det er Børge Brende og de andre utenriksministrene i alliansen som har gitt Breedlove oppdraget, og planen vil ventelig inneholde flere øvelser og utplassering av flere militære ressurser østover.

NATO har allerede styrket luftpatruljene over Baltikum og gjennomfører daglige overvåkingsflyginger over Polen og Romania.

– Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime tiltak, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sier Breedlove.

På spørsmål om amerikanske soldater kan bli sendt til øststatene, svarer han at han ikke utelukker «bidrag fra noe land».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus