Forlagenes beste påskekrim-tips

Suksessforfatter Jo Nesbø er ute med sin nye bok «Sønnen», som nok mange tar med seg på påsketur i år. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forlagenes vårlister er blytunge av bloddryppende thrillere og krimbøker. Men hvordan finne fram til de beste? Her er tips til bøker du trygt kan tilbringe påsken sammen med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Vigmostad & Bjørke

* Gard Sveen: «Den siste pilegrimen»: Vinner av Rivertonprisen og dermed kåret til Årets beste krimroman. Boken, som er inspirert av virkelige hendelser, har et opplag på 21.000 – og er også nominert til Glassnøkkelen.

* Monika Yndestad: «Gapestokk»: Monika Yndestad vant Nytt blod-prisen for beste krimdebut i 2012. Nå er bok nummer to om journalisten Alice Bratt her – og også denne boken tar nattesøvnen fra leseren.

* M. J. Arlidge: «Elle melle»: En åpenbart forstyrret person bortfører personer i par og gir dem et forferdelig ultimatum: En av dere overlever, en av dere dør.

Les også: – Ta pauser fra den sterke påskesola

Fra Gyldendal

* Johan Theorin: «Gravrøys»: Solid avslutning på Ölandskvartetten.

* Kristina Ohlsson: «Papirgutten»: Ny Fredrika Bergman-roman. Intens fortelling med overraskende plot.

* A.J. Kazinski: «En hellig allianse»: Heftig thriller om kampen mellom demokrati og monarki i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Marisha Pessl: «Nattfilm»: Handlingsmettet thriller med litterært nivå.

* Marit Reiersgård: «Jenta uten hjerte»: En landsbykrim for vår tid. Om unges utsatthet i et nettbasert samfunn og foreldre som ikke vet om alt som foregår.

Les også: En alternativ Påske!

Saken fortsetter under bildet

Fra Cappelen Damm

* Robert Galbraith: «Når gjøken galer»: J.K. Rowlings kritikerroste krimdebut, skrevet under pseudonym. Et mysterium gjennomsyret av London-atmosfære.

* William Landay: «Til Jacobs forsvar»: En thriller om hvor langt man er villig til å gå for å redde sitt eget barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Ole Kristian Ellingsen: «Frikjent»: Debutroman som bygger på virkelige hendelser og personer fra annen verdenskrig.

* Ragnar Enger: «Krypet»: En debutant som skriver vellykket om en psykiater som vender hjem til Norge etter mange års arbeid i USA. Det blir dramatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Belinda Bauer: «Nysgjerrigper»: Bauers talent er evnen til å overraske leseren, ikke bare skvetter du, du tenker litt annerledes om verden også.

* Mo Hader: «Dukkene»: En bok som tar os med til mentalsykehus, hvor den ene mer ubehagelige hendelsen etter den andre står for tur.

Les også: Slik beskytter du øynene i påskesola

Saken fortsetter under bildet

Fra Kagge

* Hanne Kristin Rohde: «Mørke hjerter»: hovedperson Wilma Lind har tatt krim-Norge med storm.

* Yrsa Sigurdardottir: «De uønskede»: Yrsa er Islands mestselgende kvinnelige forfatter og har fått mye ros for denne utgivelsen.

* Jon Ottar Olafsson: «Overvåket»: Beskrives som en førsteklasses islandsk «post bankkrasj»-thriller.

Les også: – Er Jesus venn med påskeharen?

Fra Bazar

* Christoffer Carlsson: «Den enøyde kaninen»: Skrevet i «bygdekrim noir»-sjanger. En utflyttet ung mann vender tilbake fra studiene til hjembygda for sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Matthew Quirk: «De 500»: Obligatorisk for «House of Cards»-fansen og tilhengere av politiske thrillere i Grisham-sjiktet.

* Kim Fay: «Den tapte historien»: Dette er et spenningsfylt eventyr fra Det fjerne østen om en ambisiøs, amerikansk kvinne som reiser for å finne en skjult skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Påskemoro med barna

Saken fortsetter under bildet

Fra Tiden

* Deon Meyer: «Kobra»: En spenningenes mester som på ny viser fram thrillermuskler og gir en ny sak til politietterforskeren Benny Griessel.

* Sara Blædel: «Dødssporet»: Her blir vi tatt med til de sjællandske skoger og møter en gruppe menn under offereika.

* Sue Grafton: «W for Walkover»: En mann blir funnet død på ei strand og her må Kinsey Millhone forene krefter med hjemløse for å finne ut hva som har skjedd.

Fra Forlaget Oktober

* Stefan Spjut: «Stallo»: En gutt forsvinner en sommerkveld i 1978, men ingen tror på det moren forteller. 25 år senere blir et nytt barn borte. Troll og nisser er også ingredienser i boken, som ifølge forlaget er den perfekte lesningen på hytta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir lammelåret best

Saken fortsetter under bildet

Fra Juritzen forlag

* Jørgen Jæger: «Ridderkorset»: I «Ridderkorset» er vi igjen i den lille bygda Fjellberghavn hvor to lik dukker opp. Nesten samtidig blir en pengetransport brutalt ranet.

* Sonja Holterman: «Frostgraven»: Grusomheter som skjedde i Falstad konsentrasjonsleir i Nord-Trøndelag under 2. verdenskrig har sammenheng med en forsvinning av en barnehjemsgutt i Oslo, i nåtid.

* Martin Olczac: «Akademimordene»: På hundreårsdagen etter August Strindbergs død blir lederen for Svenska Akademien skutt og drept. En annerledes krim.

Les også: Familiens skiferie kan bli rådyr

Fra Aschehoug

* Jo Nesbø: «Sønnen»: Jo Nesbø introduserer et helt nytt Oslo-univers med romanen «Sønnen». Romanen blir beskrevet som en skandinavisk «The Wire».

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Caryl Férey: «Mapuche»: Forfatteren hadde sitt gjennombrudd med romanen «Zulu» og regnes som den store stjernen innen fransk krim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Lyndsay Faye: «Taushet er gull»: Året er 1846 og NYPD er fremdeles i oppstartfasen. Forfatteren gir et enestående bilde av tidens New York.

* Arild Aspøy: «Hjerteknuser»: En thriller om internasjonal mafia, høyteknologi, politisk spill og farlig journalistarbeid.

* Jussi Adler-Olsen: «Alfabethuset»: Både en krigsroman og en nervepirrende psykologisk thriller.

Les også: Jo Nesbø har solgt bøker for 1,5 milliarder

Saken fortsetter under bildet

Fra Schibsted Forlag

* A. S. A Harrison: «Dødelig taushet»: En psykologisk thriller du sent vil glemme. Boken lå lenge på bestselgerlisten i USA og sammenlignes gjerne med krimsuksessen «Flink Pike».

* Frode Granhus: «Djevelanger»: Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen.

* Leif GW Persson: «Den sanne historien om Pinocchios nese»: Beskrives som et ondt og skremmende eventyr med Evert Bäckström på saken.

Les også: Debutant danket ut Jo Nesbø og vant krimpris