Kong Harald med 6,7 millioner i underskudd

Kong Harald på tribunen før kvinnenes 10 km jaktstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i mars. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kong Harald på tribunen før kvinnenes 10 km jaktstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i mars. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Stortingets bevilgninger til kongehuset strakk ikke til i fjor, et år med store omleggingsprosesser på Slottet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser årsberetningen fra Det kongelige hoff for 2013. Her framgår det at overføringen fra Stortinget utgjorde nærmere 161 millioner kroner i fjor, mot drøyt 156 millioner kroner året før.

Årsregnskapet fra hoffet viser videre et underskudd for 2013 på 6.701.468 kroner. Hoffet gikk også med underskudd i 2012, da var det på rundt 3,7 millioner kroner.

I 2011 viste årsberetningen imidlertid et overskudd på over 11 millioner kroner, og disse midlene kommer nok godt med nå.

Stor omlegging

Underskuddet i hoffets regnskap har etter det NTB erfarer i hovedsak tre hovedårsaker. Slottet har anskaffet en ny offisiell bil, det er innført et helt nytt programsystem og det er utarbeidet en omfattende, langsiktig plan for Slottsparken.

Alle disse tre utgiftspostene kommer på omkring 2 millioner kroner hver.

Det nye programsystemet er en del av moderniserings- og effektiviseringsprosessen ved hoffet, som ble fullført i fjor. Den prosessen leder til at samtlige ansatte, inkludert kronprinsparets stab, nå er samlet i en felles organisasjonsenhet.

Av den grunn har lønnsutgiftene økt betraktelig, kostnader som er dekket ved overføringer av 12,8 millioner kroner fra kronprinsparets stab.

Litt minus

Årsregnskapet fra kronprinsparets stab viser et underskudd på 37.000 kroner i fjor, mot et underskudd i 2012 på nesten en halv million. Også her dekkes underskudd av tidligere års avsetninger.

Kronprinsparet mottok 17,2 millioner kroner fra Stortinget i 2013, mot 16,7 millioner kroner året før.

«Åpent slott» hadde en nedgang i inntekter fra 4,5 millioner kroner i 2012 til 3,5 millioner kroner i fjor.

På grunn av lavere kostnader klarte «Åpent slott» likevel å komme ut med et overskudd på 382.779 kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus