Ebolaviruset kan ha spredd seg til flere afrikanske land

En hygienearbeider i Senegal demonstrerer hvordan man kan beskytte seg mot Ebola-virus ved flyplassen i hovedstaden Dakar. Landes helseminister besøkte flyplassen for å få demonstrert hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt for å hindre videre spredning i Vest-Afrika. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU / NTB scanpix
En hygienearbeider i Senegal demonstrerer hvordan man kan beskytte seg mot Ebola-virus ved flyplassen i hovedstaden Dakar. Landes helseminister besøkte flyplassen for å få demonstrert hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt for å hindre videre spredning i Vest-Afrika. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU / NTB scanpix

Verdens helseorganisasjon kaller Ebola-utbruddet for et av de vanskeligste noensinne. Minst 111 er så langt døde av sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dødelige viruset som det ikke finnes noe kur eller vaksine mot, har rammet Guinea og Liberia i Vest-Afrika.

111 personer var tirsdag bekreftet døde i Guinea og Liberia. 178 tilfeller er innrapportert, skriver UNICEF i en pressemelding.

Det er også meldt om tilfeller i Sierra Leone, Mali og Ghana, men Verdens helseorganisasjon (WHO) understreket tidligere i uken at det ikke er bekreftet at det er Ebola som har gjort folk syke i disse landene.

Ifølge UNICEF arbeider man fremdeles med å få bekreftet eller avkreftet denne spredningen. Blant annet undersøkes seks mulige tilfeller i Mali.

– Dette er et av de mest krevende Ebola-utbruddene vi har hatt noen sinne, uttalte Dr. Keiji Fukuda i WHO tidligere i uken ifølge CNN.

Les også: Frykter Ebola-viruset kan spre seg til Europa

– Rykter og frykt spres raskt

Ifølge UNICEF er det lite kunnskap om Ebola blant befolkningen i landene som nå er rammet. Derfor er en viktig del av jobben nå å bidra til å øke informasjon om hvordan man kan unngå smitte.

– I en slik situasjon sprer frykt og rykter seg raskt og bredt. Mer enn noen gang, er det viktig at familier har både midler og informasjon til å beskytte seg selv og unngå farlige misforståelser, sier Dr. Guido Borghese, som er seniorrådgiver for UNICEF i Vest- og Sentral-Afrika, i medlingen.

Les også: Tiltak mot ebola trappes opp

Informerer i alle kanaler

WHO og flere hjelpeorganisasjoner bidrar blant annet i dør-til-dør-aksjoner for å spre kunnskap om forebygging.

Informasjonskampanjer er iverksatt i syv vestafrikanske land som enten har Ebola-utbrudd allerede eller er i faresonen; Guinea, Liberia, Sierra Leone, Elfenbenskysten, Senegal, Mali og Guinea-Bissau, opplyser UNICEF.

Tekstmeldinger, radio, TV og trykket materiale brukes for å spre informasjon, i tillegg til at folk blir oppsøkt i sine egne hjem.

– Vi jobber mot klokka for å unngå videre spredning i Vest-Afrika. Ebola tar liv, men flere liv risikeres på grunn av mangel på informasjon eller feilinformasjon gjennom rykter, sier Dr. Guido Borghese som er seniorrådgiver for UNICEF i Vest- og Sentral-Afrika i pressemeldingen.

– Det finnes ingen vaksine mot Ebola. Det beste man kan gjøre er å ta med dem som har symptomer til helsesentre så fort som mulig, for å øke deres overlevelsessjanse og forindre at flere blir smittet, understreker han.

Organisasjonen Leger uten grenser uttalte tidligere i uken at Ebola-utbruddet ikke er under kontroll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus