Rapport: Influensamedisin er bortkastet

Britene brukte nesten fem milliarder kroner på Tamiflu. Foto: NTB scanpix
Britene brukte nesten fem milliarder kroner på Tamiflu. Foto: NTB scanpix

Britene brukte nesten 5 milliarder kroner på utviklingen av influensamedisinen Tamiflu. Men ifølge en rapport fra Cochrane Collaboration har ikke medisinen bedre effekt enn vanlig paracetamol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ikke-kommersielle organisasjonen, som behandler forskningsresultater fra helseforskning, sår tvil om utbyttet av Tamiflu-medisinen som ble produsert i stor grad i forkant av utbruddet av fugle- og svineinfluensa i henholdsvis 2006 og 2009. Britene brukte 473 millioner pund, neste 5 milliarder kroner, på medisinen, skriver BBC.

Rapporten fra Cochrane Collaboration konkluderer med at medisinen reduserte varigheten av influensasymptomene fra sju dager til 6,3 dager for voksne og 5,8 dager for barn – det samme som kan forventes av en vanlig smertestillende Paracet.

Det påpekes at den kostbare medisinen heller ikke ga noen merkbar effekt i å hindre at symptomene utviklet seg til eksempelvis lungebetennelse.

Rapporten legger ikke skylden på én enkel aktør, men uttaler at både produsenter og britiske helsemyndigheter må ta sin del av ansvaret.

Legemiddelselskapet Rocher, som produserer Tamiflu, er uenige i rapporten. Det britiske helsedepartementet sier at det store medisinlageret gjorde landet til en av de best forberedte landene i verden på influensaene.

– Vi skal studere rapporten nøye, heter det i en uttalelse fra departementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus