Vurderer varetekt for siktede etter ulvejakt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vurderer fortløpende om de skal kreve varetekt for flere av de tolv jegerne som tirsdag ble pågrepet og siktet for ulovlig jakt på ulv. Tre er løslatt etter avhør, men siktelsen opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ni overnattet i arresten, mens tre er løslatt etter avhør. Det ble vurdert at det ikke lenger forelå fare for bevisforspillelse etter avhøret og derfor kunne de slippes, sier politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt til NTB.

De tolv mennene i alderen 18 til 51 år er siktet for organisert, ulovlig ulvejakt. Det er snakk om tre separate tilfeller av jakt eller forsøk på å jakte på ulv. De siktede ble alle pågrepet i en koordinert aksjon onsdag hvor politiet også sikret en rekke beslag som våpen, datautstyr og mobiltelefoner. Fem er fra Trysil, fem fra Elverum, en fra Engerdal og en annen fra Stor-Elvdal.

Les også: – De siktede gikk fra negativt snakk til ulvejakt

Tatt før

To av de siktede har også tidligere vært involvert i miljøkriminalitet.

– Den ene som ble pågrepet nå, ble også pågrepet for en måneds tid siden, knyttet til skyting av ulv. Også en annen person har vært involvert i en miljøsak i Hedmark, sier Klauseie til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har frist til fredag med å eventuelt be om varetekt. Det er så langt kommet fram interessante opplysninger i avhørene som er gjennomført, sier Klauseie.

Alle de pågrepne har fått oppnevnt advokater. Torsdag vil det bli avgjort om noen skal framstilles for varetekt, opplyser førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Politiet har også hentet inn elektroniske spor under det som beskrives som en langvarig etterforskning av et miljø som organisert og målrettet har drevet ulovlig ulvejakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim sa tirsdag at de har hatt mistanke om organisert ulovlig jakt på ulv siden 80-90-tallet. Han viste blant annet til forskning som viser at annenhver ulv som dør i Norge blir ulovlig skutt.

Reaksjoner

Saken har vakt oppsikt både i jegerkretser og blant forkjempere for rovdyrs utbredelse. Jegernes Interesseorganisasjon sier i en uttalelse at det uavhengig av den pågående straffesaken, er viktig å få fastsatt nytt bestandsmål og ny forvaltning av ulven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at man nå sørger for at det blir åpnet for lisensjakt i den såkalte ulvesonen, skriver styreleder Rolf Larsen.

Naturvernforbundet reagerer kraftig på en uttalelse fra leder Ann Merete Furuberg i Norges Bonde og Småbrukarlag (NBS) som tirsdag uttalte at hun har «forståelse for at personer som er utsatt for ulveangrep griper tak i det og går til sivil ulydighet».

– Når toneangivende interesseorganisasjoner nærmest legitimerer faunakriminelle handlinger som krypskyting av rovdyr er, så er dette helt uakseptabelt, og det bidrar til å senke terskelen for hvor alvorlig dette faktisk er, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.