Forsker: – Vi bør gi opp å redde verden fra global oppvarming

Forsker James Lovelock. Foto: Wikimedia Commons.
Forsker James Lovelock. Foto: Wikimedia Commons.

Den berømte forskeren og miljøaktivisten James Lovelock mener vi bør slutte å forsøke og redde planeten fra global oppvarming og isteden trekke oss tilbake til klimakontrollerte byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å redde planeten fra klimaendringene er «utenfor vår rekkevidde», og vi bør slutte å sløse bort tid med å håndtere global oppvarming, sier han ifølge The Telegraph.

Lovelock står blant annet bak «Gaia-hypotesen», der man betrakter alt liv på jorden i sammenheng. Ideen da hypotesen ble lansert var å redde verden ved å se alt under ett.

– Naturvitere generelt er veldig skeptiske til denne hypotesen, sier forskningsleder ved Cicero, Asbjørn Aaheim, til ABC Nyheter.

Lovelock lanserte nylig sin bok A Rough Ride To The Future.

– Vi bør gi opp de håpløse forsøkene på å redde verden, og heller forberede Storbritannia på effektene av klimaendringer, sier Lovelock ifølge Telegraph.

Les også: En av fem tror ikke på menneskeskapte klimaendringer

Så hva er løsningen?

I mars la FNs klimapanel frem en rapport der det heter at global oppvarming vil føre til flere oversvømmelser, stormer, tørkeperioder og varmebølger. Det antas også at voldelige konflikter og matmangel vil øke på grunn av økte temperaturer de nærmeste tiårene, mens stadig flere dyr risikerer utryddelse.

Enkelte mener imidlertid at man kan stagge disse effektene ved kraftig reduksjon av karbonutslippene de nærmeste tiårene.

I den nye boken sin skriver Lovelock: «Vi kan ha kastet bort verdifull tid, energi og ressurser ved å forsøke å hanskes med klimaendringene i global målestokk.»

«Hvis de fleste av oss bodde i byer, slik det ser ut til at vi snart vil gjøre, vil reguleringen av klimaet i disse byene være langt enklere, mer økonomisk og billigere i et varmt klima enn å endre klimaet til hele planeten».

Les også: FNs klimapanel: – Olje må ligge urørt - forbruket må ned

– Endret syn

– Dette utspillet markerer et ganske stort skifte i Lovelocks syn på verden, og at klimaproblemet viser at vi ikke er i stand til å styre utviklingen i riktig retning, sier forskningsleder i Cicero, Asbjørn Aaheim, til ABC Nyheter.

– Jeg er usikker på utspillet. Hvis man ser på mulighetene for å unngå ganske betydelige klimaendringer er jeg nok enig i at det får vi ikke til. Vi er på vei mot 5-7 graders oppvarming i løpet av dette århundret. Ingen aner hva som vil skje da, vi kan bare gjette.

Aaheim tror motivasjonen for å gjøre noe med klimaendringene først virkelig vil gjøre seg gjeldende når deres effekter begynner å påvirke økonomien.

– Jeg tror det må komme til at mange nok faktisk taper penger på klimaendringene. Grunnen til at det er vanskelig å gjøre noe med saken akkurat nå er at det ville blitt veldig dyrt for de som tjener aller mest, sier han.

– Lovelock har tilsynelatende gått fra å ville redde verden til å ville redde britene. Det vil bli ganske katastrofalt for fattige folk i fattige land hvis alle i den vestlige verden flytter til byer. Det blir også et spørsmål om hvor maten skal komme fra.

Norge

Tidligere har Lovelock kommet med dramatiske spådommer også om Norges fremtid. I et intervju med Nationen fra 2007 sa han at det vil være lettere å leve i Norge enn mange andre steder når klimaendringene setter inn for fullt, og at landet må forberede seg på sterkt press fra klimaflyktninger fra andre deler av verden.

– Lar dere flere komme inn enn det er bærekraft til å fø, vil dere selv dø av sult eller kamp om ressurser, sa den kontroversielle forskeren den gang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus